Koliko stane dopust na Tajskem – Stroškovnik 18 dni Tajska 2020

Stroškovnik Tajska

Tajska velja za poceni državo, in čeprav je morda leta nazaj to držalo, so cene z navalom turistov nedvomno poskočile.

Še vseeno je – vključno z letalskim prevozom – neprimerno cenejša destinacija od evropskih držav.

Najino potovanje po Tajski je trajalo 18 dni (od tega 2 dni za letalski prevoz tja in nazaj). Gibala sva se VELIKO, veliko potovala in veliko videla ter doživela. Zakupila sva tudi 2 organizirana izleta, ki sta nekoliko udarila po žepu, a ju ne bi menjala. Za celotno potovanje sva dala nekje 1.500 EUR / osebo, oziroma 3.000 EUR za 2 osebi *. Čisto točno je težko preračunat zaradi valutne menjave, ki je danes drugačna, kot je bila ob obisku.

To vključuje:

Letalske karte Tajska:

 • Povratne letalske karte iz Ljubljane, preko Instabula v Bangkok LJU – IST – BKK: 413.94 € / osebo (skupaj 827.88 €)
 • Letalo Air Asia Bangkok – Chiang Mai: 45.12 € / osebo (skupaj 90.23 €) z dodatno prtljago
 • Letalo Air Asia Chiang Mai – Phuket 96.92 € / osebo (skupaj 193.83 €) z dodatno prtljago
 • Letalo Air Asia Krabi-Bangkok: 69.25 € / osebo (skupaj 138.49 €) z dodatno prtljago

Skupaj sva imela 7 poletov, za vse letalske karte pa sva dala 625,22 €  / osebo (skupaj 1.250,43 €). Ceneje se da priti skozi, če namesto notranjih letov izberete nočni vlak ali avtobus, ali nimate dodatne prtljage na letalu.

letalske karte Tajska

levo: na ljubljanskem letališču; na letališču Don Muang, Bangkok

Nočitve Tajska:

 • 16 nočitev v hotelih: 343.21 € /osebo (skupaj 686,42 €).

V nekaterih hotelih sva imela zajtrk vključen. Povsod sva imela lastno kopalnico in klimo, ki je večinoma kar nujna. Ta cena se nama ne zdi visoka, bi pa lahko prišla ceneje skozi, če bi se odrekla udobnostim, kot so lastna kopalnica, klima ali pač lastna soba. Spanje v hostlih v skupnih sobah je zelo razširjeno in ugodno. Povprečno na noč sva dala 21.45 € / osebo (oziroma za 2 osebi 42.94 € / noč). Najcenejšo nočitev sva imela v Chiang Mai (Na BaanYa Chiang Mai) za 17,25 € / osebo / noč, samopostrežni zajtrk vključen; in v Bangkoku (Yim Yam Hostel & Garden) za 17,22 € / osebo / noč, a zajtrk sva morala izprositi, čeprav naj bi bil vključen, potem so nama pa na hitro nek sendvič naredili. Najdražja soba je bila na otoku Koh Phi Phi (Phi Phi Villa Resort), 33,86 € / osebo / noč, zajtrk vključen. Ta je bil vreden svoje cene (ki to niti ni bila), saj sva imela čudovit sprejem, čudovito sobo, sploh vse nama je bilo všeč.

Načeloma sva bila z vsemi nastanitvami zadovoljna, ker sva pred rezervacijo dodobra preverila izbrane nastanitve, ocene in komentarje gostov. Najmanj nama je bil všeč hotel na Phuketu, ki je glasno tulil vsakič, ko si potegnil vodo v školjki.

hotelske sobe Tajska

levo: ogromna spalnica z balkonom na Koh Phi Phi; desno: soba v hostlu, Bangkok

Hrana

Hrana je poceni in dobra! Večinoma sva jedla kar na ulici in s tem nisva imela slabih izkušenj. Priporočava, da kupujete hrano, ki jo sveže pripravijo pred vami, ter seveda se do sitega najejte tropskega sadja v vseh oblikah.

Za hrano in pijačo sva v 18 dneh zapravila nekje 200 € / osebo (skupaj 400 €), oziroma nekje 11 € na dan na osebo. Ceneje nisva jedla še nikjer, pa sva bila sita in sva si privoščila tudi sladice, sadje, sladoled ipd. Na hrani ni potrebno šparati!

tajska hrana

levo: piščanec v sladko kisli omaki; desno: veganski zeleni curry in veganski masaman curry

Transport

Tu so vključeni vsi taksiji, tuk-tuki, trajekti, minivani, boat taksi, kolesa in še kaj. Za transport sva dala nekje 130 € / osebo (skupaj 260 €), s tem da sva se res veliko vozila. Če je bilo za hodit po vročini več kot 10 minut (kilometrček), sva vzela tuk tuk. Srednje dolge relacije taksi ali grab. Ni potrebno šparati in se ubijati po opoldanskem soncu!

prevoz na tajskem tuk tuk longtail boat

levo: tuk tuk v Bangkoku; desno: longtail boat taksi na Koh Phi Phi

Izleti

Med najinim obiskom sva zakupila 2 izleta:

 • Elephant Nature Park. Celodnevni organiziran obisk zavetišča za rešene slone. Ta je bil načrtovan in drag, a nama ni žal denarja. Cena na osebo je 2.500 THB (oziroma nekje 80 € / osebo, skupaj 160 €, cena odvisna od menjalnega tečaja, ki je trenutno precej nizek, takrat pa je bil približno 1 THB = 0,034 €). Cena vključuje prevoz (poberejo te pred hotelom), celodnevni vodeni ogled in vegetarijansko kosilo.
 • Drugi izlet je bil spontan na licu mesta. S Phuketa sva zakupila dnevni izlet za obisk James Bond Island, cena 1400 THB / osebo, oziroma nekje 47 € / osebo (skupaj 95 €). Tudi tu cena vključuje prevoz, celodnevno vodenje, hrano.

To je variabila, kjer lahko veliko prihranite – če ne hodite na izlete z agencijami in npr. namesto tega raziskujete mesto ali ležite na plaži.

izleti na tajskem sloni james bond

levo: slonica v Elephant Nature Park; desno: James Bond Island

Drugi stroški:

Ti vključujejo od lekarne, do hlač za tempelj, klobukov za sonce, brisače za plaže, pralnica perila ipd. Tu sva zapravila 47,5 € / osebo (skupaj 95 €).

Stroški pred odhodom:

Tu so našteti najini drugi razni stroški, ki niso čisto nujni za potovanje in se niso zgodili na potovanju, ampak doma. Ti stroški niso všteti v ceno potovanja.

 • Zavarovanje odpovedi: 21.79 € /osebo (skupaj 43.58 €). Za zavarovanje odpovedi sva se odločila, ker sva karte kupila pol leta pred odhodom. Takrat sicer v zavarovanje ni bilo vključeno povračilo za primer pandemije (le kdo bi to predvideval), a na srečo tega nisva potrebovala.
 • Coris zavarovanje: 35.86 € /osebo (skupaj 71.72 €). Vzela sva ne najcenejši paket z enomesečno veljavnostjo.
 • Cepljenja: 222,00 € /osebo (skupaj 444,00 €). Cepila sva se proti tifusu (cepivo traja do 3 leta) in kombinirano za hepatitis A+B (cena 189 €/ osebo, potrebni so skupaj 3 odmerki, za doživljenjsko zaščito). Več o cepljenjih za Tajsko lahko prebereš tukaj.
 • Zdravila za potovalno lekarno: 57.51 €
 • Ženski popotniški nahrbtnik: cca. 160 €

 

* Za primerjavo, samo par mesecev prej sva za 12 dni Sardinije, Italija (nočitve v B&B, rent-a-car in plaže, torej low key dopust) zapravila 2.190 €, oziroma 1.095 € / osebo, kar ni tako zelo velika razlika, s tem da sva bila skoraj teden manj in tudi videla in doživela sva precej manj, saj sva večinoma bila na plažah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.