Kako izbrati pravi popotniški nahrbtnik za ženske

popotniški nahrbtnik za ženske

Dober in pravilno prilegajoč se popotniški nahrbtnik je lahko tisti faktor, zaradi katerega vzljubiš ali zasovražiš svobodo popotništva.

Do zdaj sva se z nahrbtniki podala na pot točno enkrat. Daljnega leta 2006, ko sva bila še mlada in zelena, sva obiskala Maroko in Portugalsko. Na poti sva z nahrbtnikom bila 24 dni. Moj nahrbtnik je bil sposojen od brata. 65 litrov moškega nahrbtnika sem napolnila do vrha in še čez…. In na poti preklinjala vsak korak, ko sem oprtana s ta velikim nahrbtnikom zadaj in še enim “dnevnim” spredaj, sopihala od postaje do hostla. Samo poglejte to grozo:

krama nahrbtnik potovanje maroko

Potovanje z nahrbtnikom je nato šlo na stranski tir… čeprav bi ob obisku Sicilije marsikdaj prišel veliko bolj prav kot okorni kovček. Nazadnje pa po 13 letih ponovno načrtujeva popotniško turo na Tajsko, za katero bo potreben popotniški nahrbtnik.

Kdaj iti na pot z nahrbtnikom in kdaj s kovčkom?

Največje vprašanje je tu mobilnost. Če greš od doma do letališča, in z letališča v hotel, potem seveda vzemi kovček. Lahko ga nabašeš z milijon oblekami, kopalkami, čevlji in brisačami za plažo, pa kozmetiko in še in še. Saj ga tako ne boš veliko vlačila za seboj!

Če bo tvoje potovanje vključevalo več destinacij in transportnih sredstev (npr. Letalo, avtobus, vlak, trajekt, taksi…) potem priporočam dober popotniški nahrbtnik.

Od takrat, ko sem prvič pakirala za daljše potovanje, sem se seveda marsikaj naučila. Moja prtljaga je sedaj tako okrnjena, da lahko spakiram v praktično 10 minutah.

Ko sva se odločila za potovanje na Tajsko, sva že takoj vedela, da bo potreben nahrbtnik, ki pa ga nisem imela. Nakupa sem se lotila premišljeno, in to svetujem tudi tebi.

Najprej sem na kup dala vse, kar sem želela spakirati. Moj cilj je bil, da lahko gre vsa prtljaga v kabinski kovček (moj kabinski kovček ima 46 litrov). Vedela sem, da lahko grem na pot za 1 teden s kabinskim kovčkom, ker sem to storila za London. Torej lahko spakiram za 1 teden prtljage in nič več. Nenazadnje bom vso prtljago nosila na hrbtu, in želim, da je teža čim manjša.

Ko sem vso prtljago stlačila v kabinski kovček, sem jo spakirala še v Mitjev popotniški nahrbtnik, ki je prostornine 60 litrov. Na srečo, mi je prostor v nahrbtniku ostajal, tako da sem lahko ciljala na manjši nahrbtnik (45-50 litrski), a ko sem ga dala na hrbet, sem mislila, da ostanem raje kar doma.

Prva lekcija – izberi ženski model nahrbtnika!

Ženske in moški imamo pač različne konstitucije, krajši hrbet in nižjo rast. Dobro prilegajoči se nahrbtnik ti bo lepo sedel in ne bo obremenjeval hrbta. Lahko sicer meniš, da to ni tako pomembno, kot cena nahrbtnika, a žal ni tako, če ti je mar za zdravje in udobje na poti (ahem, starejši kot si…)

Nahrbtnik, ki se odpira kot potovalka

Ni hujšega, kot na poti že četrtič ali sedmič razpakirati vse iz nahrbtnika, ker so šlape čisto na dnu. Ali ker ne vidiš, kje je tista majica, ki jo želiš obleči. Potem ko celo potovanje skoz vlečeš vso prtljago ven in jo potem ponovno tlačiš noter, boš začela hrepeneti po udobnosti kovčka. Na srečo imaš lahko oboje – nahrbtnik, ki se odpira kot kovček!

popotniški nahrbtnik za ženskepopotniški nahrbtnik za ženske

Tretji kriterij – kvaliteta

Na trgu najdeš res vse mogoče. Od nahrbtnikov za 30 € do tistih za 200 €. Razlika ni samo v ceni, ampak navadno za višjo ceno tudi več dobiš – npr. Zračno hrbtišče, boljšo oporo, prevleko proti dežju in za letalsko prtljago,… itd. Pri izbiri mi cena ni bil glavni kriterij, zato sem gledala tudi dražje različice.

Četri kriterij – izgled

Nisem želela nahrbtnika, ki izgleda tak za v hribe. Želela sem nekaj bolj urbanega, modernega, ženskega. Zakaj pa ne, če že lahko izbiram.

Kateri popotniški nahrbtnik sem izbrala

Po spletnem raziskovanju sem imela nekaj favoritov, predvsem znamki Osprey in Deuter. Čeprav je oboje možno kupiti preko spleta, sem nahrbtnik želela preizkusiti, zato sem zavila v specializirano prodajalno in izmed tistih na zalogi na koncu izbrala model Osprey Fairview trek 50 (50 litrski).

popotniški nahrbtnik za ženske

Zakaj sem ga izbrala:

  • Kvalitetna izdelava, dobri materiali
  • Nastavljivo hrbtišče, se lepo prilega in je udoben za nosit
  • Zračno hrbtišče (pomembno za v tropske kraje)
  • Se odpira kot kovček
  • Je všečen
  • Ima dodatne žepe, npr za pijačo, za drobnarije
  • Pokrivalo, ki je lahko samo za dež (še vedno lahko nosiš nahrbtnik), oziroma z zadrgo ga popolnoma zapreš in lahko gre v letalsko prtljago brez skrbi, da se bo kakšen pašček kam zataknil.
  • Primerna prostornina (50 litrov)
  • Ni pretežek (1.85 kg)

Seveda pa je na koncu odvisno od tega, kaj je tebi pomembno in koliko ter kam potuješ. Za samo eno potovanje se ti verjetno Osprey ali Deuter nahrbtnik ne povrne. Če pa obstaja verjetnost, da boš z nahrbtnikom šla pogosteje, potem priporočam, da nekoliko investiraš. Konec koncev gre za tvoje udobje in zdravje.

Še to. Najin dopust je ta čas že mimo. Nahrbtnik je polno napolnjen (vključno z “zimskimi oblačili” in teniskami) tehtal največ 8.5 kilograma, kar je popolnoma znosna teža za prenašanje. Obnesel se je odlično! Prostor se je našel tudi za dokupljeno brisačo za plažo, ki sem jo prenašala zvito v rolo pod nahrbtnikom (kot spalko).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.