Koliko sva zapravila v enem tednu v Londonu

Za London pravijo, da ni ravno najcenejše mesto, in to drži. Naju je 7-dnevni izlet stal približno 750 € / osebo, ampak to vključuje številne vstopnine in tudi celodnevni izlet! 

Lepota Londona je, da lahko marsikaj vidite popolnoma brezplačno in tako prihranite. Brezplačni so številni muzeji, mestni parki, trgi in znamenitosti iz zunanjosti (npr. Buckhingamska palača, Tower Bridge, Hyde Park, muzeji,…).

Povzetek najinih stroškov:

 • Povratne letalske karte: 210 € (105 € / osebo)
 • Hotel 6 nočitev: 474 € (237 € / osebo)
 • Transport: 147 € (73,50 € / osebo)
 • Vstopnine: 185 € (92,50 € / osebo)
 • Izlet: 222 € (111 € / osebo)
 • Hrana: 167 € (83,50 € / osebo)
 • Drugo: cca 100 € (50,00 € / osebo)

SKUPAJ: cca 1500 €, oz. 750 €/ osebo

 

Razčlenitev stroškov:

Letalo

Midva sva letela iz Trsta z Ryanair in si prvič “privoščila” priority boarding, saj sva imela s seboj mali kabinski kovček, ki ni bil več vključen v osnovno ceno vozovnice, lahko pa ga v kabino nesete s priority vozovnico (dokler ne ponovno spremenijo pravil). Povratne letalske karte Trst – London Standsted s s priority boarding so naju stale 210 €, oziroma 105 € / osebo.

Hotel

Spala sva v The Hour Glass Hotelu, kjer sva imela zakupljeno nočitev v dvoposteljni sobi s skupno kopalnico, brez zajtrka. Cena hotela je bila med cenejšimi za to vrsto nočitve, hotel je bil čist, miren in prijeten, lokacija pa – čeprav nekoliko izven centra – čisto ok, saj je bil avtobus za center takoj pred hotelom. Hotel absolutno priporočava, super je bil! Če ste bolj avanturističnega srca si lahko cenejšo nočitev sicer zrihtate v hostlih ali preko Airbnb ponudb, a nama je tokrat ta rešitev ustrezala… nekoliko sva že izven youth hostel let in si želiva malo več udobja, predvsem pa miru, tisti teden dopusta, ki ga imava.

6 nočitev brez zajtrka s skupno kopalnico naju je stalo 474 €, oziroma 237 € / osebo.

London prevoz

Transport

Tu gre predvsem za transfer z in na letališče (Standsted Express povratna  je 26 £ /osebo oz. cca 29 €) in seveda Oyster Card vozovnica mestnega prometa. Tedenska karta vas bo prišla 40 £, po poteku pa jo lahko vrnete in prejmete £5 refunda. Če boste v Londonu manj časa, se seveda lahko naloži dobroimetje samo za tiste dni, ko karto potrebujete – ob nakupu le povejte za katere cone jo boste potrebovali – nama sta bili cona 1 in 2 dovolj. 

Vstopnine:

Te so ena večjih variabil vseh stroškov, saj so vstopnine večinoma zasoljeno drage, a si marsikateri muzej lahko ogledate tudi popolnoma brezplačno. Tu je seveda odvisno od vas, kaj vas zanima!

 • Westminster Abbey 51,33 € (25,66 € / os)
 • Tower of London 55,00 € (27,50 €/os)
 • Greenwich Observatory 35,72 € (17,86 € /os)
 • Kensington Palace 43,53 € (21,76 € /os)

SKUPAJ: 185,58 € (oz 92,80 € / osebo)

Izlet Windsor – Bath – Stonehenge

Od doma sva preko Tripadvisor rezervirala celodnevni izlet za destinacije Windsor – Bath – Stonehenge za ceno cca 111 € / osebo. Cena je bila realno 10% višja, vendar sva uspela dobiti kodo za 10% popusta. Ta cena je vključevala avtobusni prevoz, organizacijo in vstopnice v grad Windsor (£22.50 / 25 €), Roman Bath (£18.00 / 20 €)  in Stonehenge (£19.00 / 21 €). Glede na natrpan urnik ogledov sva preračunala, da se nama to veliko bolj splača kot, da bi poskušala te znamenitosti pogledati v lastni režiji. Samo vstopnice naju bi namreč prišle 66 € /os, potem pa so tu še cene javnega prevoza in nenazadnje časovna realizacija takšne ture. Z avtom bi časovno namreč vzelo 5 ur in 15 minut vožnje ter 239 milj (384 km), plus približno ura do dve postanka na vsaki destinaciji.

London Izleti - Bath, Stonehenge, Windsor

Hrana

V hotelu sva zgolj nočevala, čeprav je bil na voljo nekakšen hotelski zajtrk za doplačilo nekje 6 £/ osebo. Zato sva vso hrano in pijačo kupila zunaj. To je vključevalo zajtrk z jutranjo kavo (največkrat Starbucks, ki je sam po sebi drag), kosila, večerje, kakšen frappuccino in sadje. Nisva ravno zapravljala, pa tudi ne prav šparala.

Primeri zneskov za obroke za 2 osebi:

 • Starbucks zajtrk: 1 grande cappuccino, 1 tall almond latte, 2 sendviča in manjši sok = cca. 18 £/ 20 €
 • Tesco Express zajtrk: 2x sendvič (£3.00 meal deal) + starbucks doubleshot espresso + smoothie, 2x jabolko =  (£8.00 / 9 €)
 • Fish&Chips v pubu + coca cola = £30.00 / 33 €
 • Street market 2 obroka in 1x pijača = £15-18 (16 – 20 €), npr. Rezanci, wrap, manjša pica,…
 • KFC Family meal – ko ste izredno lačni (za 3-4 osebe): 6 kos piščanca, 4 manjši krompirčki, 2 manjši solati, 2x omaka in 1,5 L Pepsi = £15 (16 €)
 • Zajtrk v kavarni: Full English Breakfast, Eggs & Cheddar melt on toast, 2x kava = £25.50 / 28 € (ta vas bo držal do večerje)
 • 2x burger s krompirčkom + 2x hišni ledeni čaj = £29.00 / 32 €

Seveda bi se dalo ceneje. Najin hotel je imel za goste na voljo kuhinjo in zlahka bi si pripravila zajtrk in večerjo v hotelu… A kuhava že tako vsak dan doma, pa ne bova še na dopustu 🙂

London hrana

Voda

Voda je pitna! Zato ne zapravljajte denarja za plastenke vode, ampak si jo raje natočite bodisi v hotelu ali v katerem izmed javnih pitnikov. Tako boste prihranili, pa še ekološki boste, saj ne boste nasmetili plastenk. Midva sva kupila 3 litrske plastenke, te spila, nato pa vodo dotočila v hotelu ali med ogledi po potrebi.

Drugi stroški

Tu so všteti prigrizki, sadje, kave, popoldanski frappuccini in kozarci piva 🙂 Tega nisva štela posebej.

Torej, kot sva rekla: lahko bi bilo ceneje, če bi izbirala zgolj brezplačne oglede (prihranek 92,80 € / osebo) in ne bi šla na izlet (prihranek 111 € / osebo). Tako bi stroške že znižala na nekje 547 eur / osebo.

Prav tako bi lahko še prihranila pri strošku hrane, če bi se prehranjevala v cenejših prehrambenih verigah ali si celo kuhala sama, saj je hotel imel na voljo kuhinjo za goste.

Torej, če si želite v London naj vas najini stroški nikakor ne prestrašijo, saj se da tudi ceneje 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.