Cepljenje potovanje Tajska – DA ali NE

cepljenje Tajska hepatitis, tifus

Zdravje med potovanjem je ena najinih prioritet. Nič ti namreč ne pomaga, če sredi potovanja obležiš, ali bolezen prineseš s seboj domov. Edini spominek s potovanja naj bodo lepi spomini in ne zdravstvene težave.

Zato se pred odhodom na destinacijo vedno pozanimava o zdravstvenih tveganjih (še posebej po tem, ko sva obležala sredi Maroka), pa tudi preventivi.

Tokrat se prvič odpravljava v azijsko državo, ki je higiensko in zdravstveno manj razvita od evropskih držav.

Glede na izkušnje je najino mnenje, da če je možnost, da kaj gre narobe, bo narobe tudi šlo. Veliko je dejavnikov na katere med potovanjem nimaš vpliva, ali pa gre za trenutek nepazljivosti… mimogrede lahko stakneš prehlad, vnetje mehurja ali zastrupitev, sončarico in še kaj. Na to lahko le toliko vplivaš, kolikor si previden, pa še to se včasih pač zgodi. Vse sva to sva že doživela.

Zato, če lahko vplivaš na to, da se vsaj določenim boleznim lahko izogneš, midva to takoj podpiševa.

Pri obisku tujih dežel in zbiranju informacij, si lahko pomagate tudi s spletno stranjo zdravinapot.si, s katero upravlja Slovensko zdravniško društvo – Sekcija za preventivno medicino. Kot tako jo obravnava za realen in natančen vir informacij.

Cepljenje za obisk Tajske sicer ni obvezno, vendar je pa priporočljivo cepljenje proti nekaterim boleznim.

Zdravi na pot za Tajsko priporočajo cepljenje za Tetanus in Hepatitis B. Druga cepljenja se priporočajo za določene skupine potnikov, npr: Tifus, Steklina, Japonski encefalitis in Hepatitis A.

Prav tako je lahko na določenih območjih težava malarija. Tablete proti malariji so pogojno obvezne. Področja Tajske z malarijo so ruralni gozdni predeli meje s Kambodžo, Laosom, Mjanmarom, redki primeri pa v Phang Nga in Phuket. V mestih in glavnih turističnih predelih malarije ni.

Po zbranih informacijah na spletu, in ker je od nekaterih cepljenj minilo že več kot 10 let, sva se odločila, da se pred odhodom oglasiva v ambulanti za potnike in se o morebitnih cepljenjih posvetujeva z zdravnikom.

To je zelo enostavno – na spletni strani poiščete vam najbližjo ambulanto, ter jih pokličete (ali lahko tudi pišete po e-mailu). Javite jim, kam in kdaj se odpravljate, oni vam dodelijo termin cepljenja.

Na datum sva tako obiskala ambulanto v Ljubljani, kjer naju je sprejel zdravnik. Preveril je najino destinacijo in nama navedel priporočila, kaj bi bilo dobro urediti, kaj ni tako nujno in kaj lahko po potrebi urediva tudi na destinaciji, če bi prišlo do situacije.

cepljenje tajska hepatitis, tifus

Nama je zdravnik svetoval cepljenje za Hepatitis A, priporočljivo tudi Hepatitis B (ali kombinirano cepivo), ter tudi tifus, za kar sva se tudi odločila. Ker sva bila ravno v sezoni gripe je svetoval tudi cepljenje za gripo, a se za to nisva odločila.

Glede tetanusa naju je seznanil, da se za to obrneva na osebnega zdravnika, ali bi to uredila na destinaciji, v kolikor bi bila potreba (recimo ugriz živali, pri čemer bi bilo potrebno tudi cepljenje za steklino in antibiotiki, kar pa se vse lahko uredi v državi). Opozoril naju je tudi, naj bova posebej pozorna na morebiten ugriz opice, ki prenaša herpes virus B.

Glede malarije je dejal, da je v državi ni (vsaj ne na turističnih točkah) in zato antimalariki niso potrebni, da pa je vseeno dobro preprečevati pike komarjev z repelenti in oblačili. Na spletu sva sicer zasledila, da se jih ugodno dobi tudi v državi.

Nato je vstopila sestra s cepivi – kombinirano hepatitis A in B ter tifus, naju cepila (dva pika v roko) in že naju je zdravnik pospremil iz ambulante z nizom napotkov: preprečiti pike komarjev, uporabljati visok deet vsaj 30+, mazati se z zelo visokim sončnim faktorjem, če bi bilo karkoli pa do lokalnega zdravnika po antibiotike. Za domov sva prejela še priročne napotke o zaščiti zdravja na potovanju.

Tik tak, sva bila že na blagajni, kjer naju je cepljenje kar udarilo po žepu – prvi odmerek kombiniranega cepiva za hepatitis A in B stane 63,00 € / osebo, cepivo za tifus pa 33,00 € / osebo, torej sva plačala 96 € / osebo.

Za tifus bo cepivo trajalo do 3 leta, vendar je učinkovito le 60-70%, hepatitis A in B pa morava čez približno en mesec po drugi odmerek cepiva (ponovno 63,00 € / osebo) in poleti še zadnji, tretji odmerek (skupaj 189 € / osebo). Zaščita cepiva je potem doživljenjska s 95% učinkovitostjo.

Stranskih učinkov po cepljenju nisva imela, mogoče je le roka bila nekaj ur rahlo boleča na mestu vboda ter naslednji dan rahla utrujenost.

Tukaj najdete seznam ambulant in cepilnih mest: www.nijz.si/ambulante

V Ljubljani se ambulanta nahaja na Zaloški 29, obvezna je predhodno naročanje, saj je navadno čakalna doba 10-14 dni (v najinem primeru 16 dni). Priporoča se obisk ambulante vsaj 6-8 tednov pred potovanjem. Pred obiskom ambulante imejte pripravljen kar najbolj točen načrt poti, saj bodo lahko le tako ustrezno svetovali glede zdravstvene zaščite

Cepljenje je na doplačilo in ni poceni, a hkrati se z enkratnim cepljenjem zaščitite za več let in se lahko potem brezskrbno potepate še naprej po eksotičnih državah.

Odločitev o tem, ali se cepiti ali ne, je seveda prepuščena vaši odločitvi, na meji dokazil ne boste potrebovali. A bolje preprečiti kot zdraviti, ne?

V vsakem primeru velja, da bomo za lastno zdravje najbolje poskrbeli tako, da bomo na poti previdni in uporabljali zdravo pamet ter se izogibali rizičnim situacijam.

Več informacij: www.zdravinapot.si

Še to. Če boste na Tajsko vstopili iz države z rumeno mrzlico, boste potrebovali certifikat o cepljenju. Če na Tajsko letite iz Slovenije ali sosednjih držav tega certifikata ne boste potrebovali.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.