Kanjon reke Kokre, Kranj | Ideja za kratek izlet

Kanjon reke Kokre Kranj

Slovenija skriva ogromno čudovitih biserov, ki so manj obiskani od glavnih atrakcij, a zato nič manj lepi in vredni obiska.

Tokrat sva za kratek oddih obiskala kanjon reke Kokre. Ta se skriva v soteski tik pod Kranjem, do nje pa pridemo po stopnicah naravnost iz centra mesta. Kanjon sredi mesta je sicer prava redkost v evropskem prostoru.

Kanjon reke Kokre Kranj dostop

Samo kratek spust navzdol se skriva krasen naravni biser – soteska, ki sega tudi 30 metrov globoko pod mesto.

Reka Kokra je kanjon vrezala ob koncu ledenih dob. Zaradi raztapljanja apnenca med prodniki so v stenah kanjona nastale različno velike votline, po dnu pa ležijo tudi večji bloki, ki so se odlomili iz sten.

Ob poti lahko tako občudujemo strme stene z v skalo vpetimi hišami, naravne votline pod njimi, reko in poslušamo ptičje petje. V poletni pripeki je odlična osvežitev.

Kanjon reke Kokre Kranj

Na desnem bregu v Pečeh so še vedno vidni ostanki mlina iz 18. stoletja. Mlin in fužina sta stala v izklesani steni, a ju je uničil podor leta 1915.

Krožna pot po soteski bo tudi najbolj počasnim vzela največ eno uro (midva sva se zadržala približno pol ure). A ne splača se hiteti. Vzemite si čas, občudujte naravo, posedite v senci in si ohladite noge v hladni vodi. Ker je pot krožna, vodo prečkamo po dveh mostovih. Po slabem vremenu je pot lahko ponekod spolzka.

Kanjon reke Kokre Kranj

Pot je nezahtevna, dolga približno 1,5 kilometra, a oviro lahko predstavlja dostop – do soteske se spustimo po večjem številu stopnic, ki so lahko težava za otroške vozičke ali osebe s oteženo mobilnostjo. Vstopnine ni.

Izlet lahko združimo z ogledom starega mestnega jedra Kranja, kjer je svoja zadnja leta preživel France Prešeren.

Kanjon reke Kokre Kranj

Kako do tja?

Iz AC zavijemo pri odcepu Kranj – Vzhod, ter se zapeljemo do centra Kranja. Parkiramo lahko na enem izmed parkirišč (na voljo plačljiva in brezplačna, če se še malo sprehodimo).

Stopnice do kanjona so takoj čez most po Poštni ulici (nasproti trgovine Krajček).