Hrana, ki jo moraš nujno poskusiti na Tajskem

Tajska potovanje Ao Nang Krabi night market

Tajska kulinarika je svetovno znana po svojih izrazitih okusih, ki združujejo sladko, kislo, slano in pekoče.

Hrana, ki se pri nas “izdaja” za Tajsko, v resnici nima veliko skupnega s tisto, ki jo ješ na ulicah Bangkoka. Preprosto, tam je boljša, bolj pristna in bolj okusna.

Čeprav si lahko sicer ziheraš in prisegaš na makarone in govejo župo, ti garantiramo, da boš na Tajskem po hitrem postopku vzljubil tipične jedi in predvsem sveže sadje. Tajska hrana je tudi bolj zdrava od tipične zahodnjaške – je manj procesirana, veliko je polnovrednih živil, beljakovin, sadja in zelenjave. Po tej hrani se boš preprosto počutil dobro.

Na Tajskem se hrana dogaja zunaj, na ulicah. Ne boj se poskusiti jedi, če so le sveže pripravljene. Midva sva najboljšo hrano vedno dobila v pajzlih ali na stojnicah, ki jih doma še pogledala ne bi.

Priporočava le, da se izogibaš hrane, ki se zunaj na vročini tensta cel dan (večerni prodajalci prodajajo sveže), ali kakšne zelene solate, ki je lahko oprana z oporečno vodo.

Beseda o ledu v pijači

Led v pijačah je navadno iz tovarniške pridelave pripravljen z neoporočeno vodo – prepoznaš ga, ker ima navadno v sredini luknjo. Ta led lahko uživaš brez skrbi. Pri uličnih prodajalcih vedno preveri, ali je led čist (običajno led z valji iz ledomatov velja za varnega). V restavracijah je led običajno varen, saj ga pridobivajo iz industrijskih ledomatov. Če nisi prepričan o kakovosti vode, iz katere je led narejen, izberi pijačo brez ledu ali v steklenicah.

Najbolj priljubljene jedi

Tukaj je seznam najbolj priljubljenih jedi, ki jih preprosto moraš poskusiti:

  • Pad Thai (Praženi rezanci)
    Pad Thai je verjetno najbolj prepoznavna tajska jed. Sestavljen je iz riževih rezancev, ki jih pražijo z jajcem, tofujem, kozicami ali piščancem, arašidi, fižolovimi kalčki in začimbami. Preliv iz tamarinda in limete doda jedi svežino in rahlo kiselkast okus. To jed boste našli povsod – od uličnih stojnic do luksuznih restavracij.
  • Tom Yum (Pikantna juha s kozicami)
    Tom Yum je pekoča, kisla in aromatična juha s kozicami. Je pekoča jed, ki jo preprosto morate poizkusiti.

Tajska hrana

Levo: curry s tofujem, desno: pad thai

  • Green Curry (Zeleni kari)
    Tajski zeleni kari je narejen iz mešanice zelene čilijeve paste, kokosovega mleka, piščanca ali govedine, jajčevcev, bambusovih poganjkov in sveže bazilike. Gre za kombinacijo kremastega, pikantnega in aromatičnega, ki ga običajno postrežejo z jasminovim rižem.
  • Massaman Curry
    Massaman kari je blag in aromatičen tajski kari, ki izstopa zaradi vplivov bližnjevzhodne in indijske kuhinje. Vsebuje piščanca, krompir, arašide in začimbe, kot so cimet in kardamom. Je manj pekoč od drugih karijev in izjemno priljubljen med tujci.
  • Satay (Meso na nabodalu)
    Satay je priljubljen prigrizek ali predjed, sestavljen iz mariniranih kosov piščanca ali svinjine na nabodalu, ki jih spečejo na žaru in postrežejo z arašidovo omako in svežo zelenjavo. Ta jed je idealna za ljubitelje žara. Na Tajskem boste videli ljudi v vrsti za svež satay že za zajtrk.

Tajska hrana

levo: zeleni kari, desno: satay

  • Som Tum (Zelena papajina solata)
    Som Tum je osvežujoča in hkrati pikantna solata, pripravljena iz naribane zelene papaje, fižolčkov, paradižnika, arašidov in sladkega prelivka iz ribje omake, limete, česna in čilija. Ta jed je priljubljena predvsem na severovzhodu Tajske, vendar jo najdete povsod po državi.
  • Mango Sticky Rice (Khao Niew Mamuang)
    Ta sladica je preprosta, a nepozabna. Sestavljena je iz lepljivega riža, kuhanega v kokosovem mleku, in svežega sladkega manga. Pogosto je prelita s kokosovo smetano in posuta s praženimi sezamovimi semeni ali mungo fižolom. Mango Sticky Rice je obvezen zaključek tajske kulinarične izkušnje.

Tajska hrana

levo: sweet & sour (sladko kisli piščanec z ananasom); desno: mango sticky rice

  • Pražen riž (Khao Pad)
    Pražen riž je preprosta, a priljubljena tajska jed, ki jo najdeš na skoraj vsakem vogalu. Pripravljen je z jasminovim rižem, jajcem, zelenjavo, česnom in pogosto dodatki, kot so piščanec, kozice ali tofu. Postrežen je z rezino limete in svežimi kumarami, kar doda osvežilno noto. Pražen riž je odlična izbira za hitro in okusno kosilo.
  • Khao Soi
    Khao Soi je specialiteta severne Tajske, predvsem regije Chiang Mai. Gre za kremasto kokosovo-karijevo juho z jajčnimi rezanci, piščancem ali govedino, postreženo s kislimi kumaricami, svežo limeto in hrustljavimi rezanci na vrhu. Je edinstvena, navadno precej pekoča jed, ki združuje bogate okuse in teksture – kremasto juho, bogato meso, kisle dodatke in hrustljave pečene rezance.

Tajska hrana

levo: pražen riž; desno: kao soi z govedino

  • Bananin Roti (Roti Gluay)
    Bananin roti je priljubljena tajska sladica, ki jo pogosto prodajajo ulični prodajalci. Gre za tanko testo, podobno palačinki, ki ga spečejo na vroči plošči, napolnijo z rezinami banane in prelijejo s kondenziranim mlekom, čokoladnim prelivom ali medom. Popolna hrustljava in sladko-sadna sladica.

Tajska hrana

bananin roti

  • Kokosov sladoled (I-Tim Kati)
    Tajska vročina kar kliče po osvežitvi, in kokosov sladoled je idealna izbira. Postrežen je v polovici kokosove lupine, z dodatki, kot so lepljivi riž, arašidi, sirup ali celo sladki fižol. Ko postrgaš po lupini pa dobiš še slastno meso mladega kokosa. Njegov naravno kremast okus in eksotična predstavitev te bosta navdušila.

Tajska hrana

levo: kokosov sladoled; desno: mladi kokos

  • Sadni šejki (Nam Som Ponlamai)
    Tajska je znana po svojih osvežilnih sadnih šejkih, ki jih pripravljajo iz svežega tropskega sadja, ledu in malo sladkorja ali sirupa. Poskusite šejke iz manga, ananasa, lubenice, pasijonke ali celo eksotičnega sadja, kot sta dragon fruit in durian. To je osvežujoča pijača, ki je popolna za tajske vroče dni.

Tajska hrana

levo: mango shake; desno: kokosov shake in pasijonkin shake

  • Tropsko sadje
    Tajska je raj za ljubitelje tropskega sadja. Ulični prodajalci ti bodo na vsakem koraku nudili sveže narezano sadje, ki ga pogosto postrežejo z malo soli in čilija. Poskusi mango, dragon fruit, rambutan, mangosteen, longan, jackfruit in tudi durian, ki je znan kot “kralj sadja”, a s svojim močnim (neprijetnim) vonjem in kremasto teksturo deli mnenja. Če je drugo sadje relativno poceni, potem durian to zagotovo ni, je pa vreden, da ga enkrat poizkusiš.
    Pro namig: spakiraj s seboj majhen žepni nož, s katerim boš lahko olupil sadje, ki ima lahko precej debelo lupino.

Tajska hrana

levo: rambutan; desno: mangosteen

Tajska kulinarika sega daleč preko teh najbolj poznanih jedi, saj ponuja nešteto priložnosti za odkrivanje okusov, ki jih marsikje drugje ne boš našel.

Od sladkih bananin rotijev in kokosovega sladoleda do pikantnih juh in svežega tropskega sadja – Tajska je resnično gastronomski raj.

Midva sva od sadja imela najraje svež mango, mangosteen, baby ananas in mlade kokose, od drugih jedi pa karije, pad thai, khao soi in kokosov sladoled. Kar kolca se nama po še.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.