Kako planirati potovanje na Tajsko

načrtovanje poti tajska

Pri nama se je vse začelo z željo in priložnostjo. O potovanju na Tajsko sva se pogovarjala že LETA. A nikoli ni bilo še prave prilike. Čeprav lahko gremo na Tajsko v katerem koli letnem času, je najboljša sezona nekje od oktobra – marca. Takrat so temperature bolj znosne in vreme jasno brez deževne dobe.

Za naju je bil ključni faktor za odločitev ta, ko se je pojavila priložnost nakupa ugodnih letalskih kart z Brnika v Bangkok (samo en postanek v Instabulu, prevoznik Turkish Airlines). 

Povratne letalske karte sva dobila za smešnih 435,73 EUR na osebo. Sva že omenila, da z Brnika?? Ker živiva blizu, torej ne potrebujeva ne prevoza na letališče, ne parkirišča,… skratka, brez dodatnih skritih stroškov in dolgih ur fijakanja do tujega letališča.

Sicer sva vozovnice kupila veliko mesecev prej, kar pol leta pred odhodom, a dobre priložnosti ni šlo izpustiti.

Torej, vozovnice v roki in 6 mesecev časa do odhoda. Več kot dovolj za organizacijo epskega 18-dnevnega potovanja, ja?

Seveda, 3 tedne pred odhodom še vedno nisva imela splaniranega kaj veliko več kot na dan nakupa letalskih kart. Klasika! Včasih celo greva že na dopust in imava prenočišče samo za prvih nekaj dni, ostalo pa po navdihu!

A če si ti bolj ziheraške narave, so tukaj najini nasveti, kako pravočasno in pravilno splanirati potovanje na Tajsko (ali kamorkoli drugam) v lastni režiji!

Kupi letalske karte

Ta je enostavna. Če imaš časa na pretek in si fleksibilen pri datumih, potem spremljaj spletne strani in profile, ki delijo informacije o ugodnih ponudbah letalskih kart. Midva spremljava dve: letimzbrnika in pocenipotovati. Na obeh sva julija zasledila ugodno akcijo Turkish za lete z Brnika. Karte sva nato dejansko rezervirala pri odklop.com, kjer so uredili vse potrebno, midva pa sva lahko kupnino poravnala po predračunu. Karte bi sicer lahko kupila tudi preko drugih vmesnikov ali naravnost pri Turkish, a je bilo plačilo možno le preko kreditne kartice.

Kupi si vodič, npr. Lonely Planet

Na destinaciji se ne bi zanašala na internet za preverjanje informacij, sploh v ruralnih predelih ali na poti. Vodič ti bo v pomoč tako pri planiranju potovanja, kot bralno čtivo na letališču in konec koncev za preverjanje informacij na poti.

Preveri predlagane itinerarije v vodiču in na spletu

O Tajski, razen tega, da je lepa in priljubljena, nisva vedela veliko. Zato sva najprej preletela itinerarije potovalnih agencij in blogerjev, da sva si ustvarila sliko destinacije ter naredila “seznam želja” destinacij in izkušenj, ki sva jih želela doživeti. Najbolje, da jih kar zapišeš. Lahko si pomagaš tudi z zemljevidom, kjer označiš, kje se te stvari nahajajo. Nato preveri potovalne čase do teh krajev in se kar takoj sprijazni, da vsega pač ne bo šlo videti v enem obisku.

Prilagodi itinerarij svojim željam in omejitvam

Sedaj je čas, da destinacije in izkušnje pokupčkaš in poskušaš najti čimbolj smiselne poti do njih. Pri tem si pomagaj z informacijami na spletu in z Google Maps. Primer: iz Bangkoka lahko v Chiang Mai prideš na več načinov: najhitrejši je notranji polet iz domačega letališča. Lahko greš tudi z avtobusom. Za drugačno izkušnjo pa izberi spalni vlak na katerega se vkrcaš zvečer in čez približno 12 ur se zjutraj zbudiš na destinaciji. Ravno tako preveri, katere otoke želiš obiskati, in kako boš prišel do njih, ter koliko časa bo trajalo potovanje…. Razdalje so lahko velike in potovalni časi smešno dolgi!

Preveri potovalne čase

Tajska je ogromna država in včasih ti premik od točke A do B lahko vzame cel dan. Na 12asia.go preveri potovalne čase in sredstva za premike med tvojimi izbranimi destinacijami in ustrezno prilagodi itinerarij.

Rezerviraj notranje lete / vlake

Razen, če boš obiskal-a zgolj Bangkok in kakšno okoliško destinacijo, boš najverjetneje potreboval kakšen notranji let. Kot rečeno so razdalje velike in nima smisla časa med točko A in B izgubljati na cesti, razen če je to tvoja izrecna želja. Preveri ponudbe domačega nizkocenovca Air Asia in pravočasno rezerviraj potrebne notranje lete. Dlje boš čakal/a, višje bodo cene! Če se želiš v Chiang Mai pripeljati z nočnim spalnikom, ravno tako pravočasno rezerviraj karte – midva sva ostala brez in sva potem letela z Air Asia.

Rezerviraj nočitve

Ob prihodu na letališče v Bangkok je priporočljivo, da imaš vsaj prvo nočitev urejeno, saj te na meji lahko o tem vprašajo – nekateri so tudi že imeli težave na meji, ker niso imeli rezervacije hotela. Imej pripravljen izpisek hotela, oz. rezervacijo (midva sva potrebovala zgolj napisati ime hotela v Bangkoku na imigracijsko prijavo). Ker boš od dolge poti utrujen, razmisli o tem, da boš v Bangkoku opravil 2 nočitvi, da se aklimatiziraš. Od tu dalje rezerviraj še ostale nočitve skladno s tvojim itinerarijem in drugimi leti. Za prenočišča priporočava Booking.com

Prepusti se!

Midva se na tej točki rada prepustiva dogajanju. Itinerarija se ne drživa kot pijanec plota, razen kar se tiče rezerviranih zadev, npr. Letov in nočitev. Za vsako destinacijo si zapiševa seznam stvari, ki jih želiva pogledati ali doživeti, kje se nahajajo in kako do njih. Potem pa po občutku. Mogoče bi ob prihodu v Bangkok želela takoj v templje, ali pa najprej na masažo. Pomembno je, da veva, kaj želiva, uživava v trenutku in se ne sekirava preveč, ko stvari ne gredo po planu. Pogosto se namreč zgodi, da je itinerarij preprosto preveč natrpan, potem pa zmanjka ali časa ali energije. Ne pozabi uživati v trenutku in si vzeti čas zase in za ustvarjanje spominov. Vse ostalo bo počakalo.


Kaj še moraš storiti pred odhodom?

Cepi se

Cepljenje za obisk Tajske ni obvezno, je pa priporočljivo – zdravniki priporočajo cepljenje proti hepatitisu A in B ter za trebušni tifus. Več o cepljenju si preberi tukaj. Če se boš odločil za cepljenje ne pozabi to opraviti pravočasno, saj moraš pred odhodom prejeti 2 dozi cepiva: prvo približno 6 tednov pred odhodom, drugo približno 2 tedna pred odhodom.

Preveri limite na karticah

Po potrebi obvesti banko o odhodu. Ni hujšega kot priti na destinacijo, se odpraviti do rent-a-car in ugotoviti, da avta ne moreš prevzeti, ker nimaš dovolj dnevnega limita na kartici (ahem, ja sva kriva). Midva sva tokrat pred odhodom kontaktirala banko in jih obvestila o najinih potovalnih načrtih. Še dobro! Tajska je namreč na seznamu držav, kjer avtomatično blokirajo kartice ob uporabi. Ker se je Mitju to že zgodilo v ZDA, nisva želela riskirati, da bi ostala v Aziji brez sredstev, zato sva naročila začasno deblokado kartic. 

Priskrbi si zdravila

Če potrebuješ posebna zdravila, pravočasno obišči zdravnika. Poskrbi za potovalno lekarno: paracetamol, vitamini, sprej proti komarjem z deet čim višji (50%), probiotiki. Midva spakirava še antihistamike (Claritine), ker sva oba alergika. Poskrbimo za osnove, a ne pretiravajmo. Če bomo kaj res potrebovali, imajo tudi tam lekarne.

Potovalna kozmetika

Ne pozabi na dobro kremo za sonce s čim višjim faktorjem (30+). Sonce v tropih je izjemno močno! Sicer pa manjša zobna pasta, potovalni šampon in milo… kaj več je pa že luksuz, saj boš na dopustu!


Kaj boš še potreboval-a?

Gotovina

Priporočamo, da se ne zanašaš na plačilo preko kreditnih kartic, saj večinoma poslujejo z gotovino (še posebej v ruralnih predelih). Tudi kakšen hotel je sprejel plačilo le v gotovini, čeprav sva rezervacijo izvedla preko spleta. Bankomati in menjalnice so dobro razširjene, a pazite na menjalni tečaj in morebitne provizije.

Tajska valuta

Na Tajskem uporabljajo valuto tajski baht. 1 € je približno 33 bahtov. Evre zamenjaj že na letališču – vsaj toliko, da imaš za sproti, saj boš nekako moral-a z letališča v mesto. Nesi s seboj večjo količino evrov v bankovcih, ki jih potem sproti menjaš, da se izogneš provizijam bankomatov. Provizija je višja za dvige denarja s kreditne kot z debetne kartice.

Mobilni internet

Na letališču ali v prvem 7-11 si nabavi turistično SIM kartico z dostopom do mobilnih podatkov. Na poti ti bo prišla izredno prav, in ni draga. Prodajajo 8- in 15-dnevne kartice. Ker sva midva šla za 18 dni, sva nabavila 30-dnevno kartico z neomejenimi mobilnimi podatki (600 TBH oz. cca 18 €). V večini hotelov sva sicer imela na voljo wifi, a na poti sva mobilne podatke potrebovala za zemljevide in tudi grab (kot uber za naročilo prevoza).

Kovček ali potovalni nahrbtnik in manjši dnevni nahrbtnik

Kramo moraš nekam spraviti. Če boš veliko skakal-a naokoli, potem se na pot odpravi s potovalnim nahrbtnikom (izberi velikost 50-60 litrov). Ne pozabi tudi na manjši nahrbtnik ali torbo, ki bo s teboj na letalu in na dnevnih potepanjih, kamor boš pospravil-a denarnico, dokumente, telefon, vodo in morebiti fotoaparat.

Potni list

Nikar ne pozabi na potni list, saj boš potoval-a izven Europe. Potni list mora biti veljaven še najmanj 6 mesecev po povratku, zato pravočasno preveri podatke in ga po potrebi podaljšaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.