Zakaj na Islandijo poleti

Islandija potovanje slap Seljalandsfoss

Navadno nisva pristaša visokih sezon. Ker nisva časovno vezana na šolske počitnice in podobne omejitve, hodiva na dopust navadno izven sezon – na morje septembra, v tople kraje februarja, na krajše izlete ravno malo mimo glavnih praznikov, ko je navadno gneča.

Zaradi pandemije, ki nama je več kot dve leti križala potovalne načrte, sva se tokrat odločila za glavni dopust ravno sredi poletne visoke sezone, ko sva špekulirala, da bo okužb manj in potovanje bolj varno. Kako sva se motila!

Islandija potovanje

In ker ne marava pretirane vročine (od kar sva pred leti na Siciliji oba dobila sončarico, sva na to še bolj občutljiva), ali gneče na plažah, pa tudi zato, ker je bila Islandija že nekaj časa na najini listi želja, sva se tokrat odločila zanjo.

Islandija je julija primerna za obisk tudi zato, ker je takrat običajno najmanj mraz. Kar je kar pomembno, če ste zmrzljive sorte, kot jaz. To sicer ne pomeni, da mraza ni, saj smo imeli temperature med 6 – 15°C. In tudi sredi poletja ne računajte preveč na sonce, vreme je namreč izredno muhasto, in velikokrat vsaj malo (ali veliko) dežuje vsak dan. To sicer enostavno rešite tako, da s seboj prinesete prava oblačila.

Poleti lahko poljubno raziskujete otok, kampirate na prostem, uživate v večnem dnevu, ter opazujete njorke (puffini), ki takrat gnezdijo na otoku.

Islandija potovanje

Če želite še vedno uživati na prostem, a ne želite množice turistov, poskusite srečo maja ali septembra.

A če želite videti sever sij, bo treba nekoliko stisniti zobe, in na Islandijo oditi v zimskem času. Temperature in vremenske razmere so takrat sicer bolj ekstremne, tudi dan je bistveno krajši, a sezona osupljive aurore borealis je namreč ravno nekje med novembrom in marcem. Ta čas je tudi primeren za zimske aktivnosti in ogled ledenih jam.

Na Islandijo poleti za:

 • Whale watching, sezona opazovanja kitov
 • cvetenje volčjega boba – lupin, ko se pokrajina obarva v vijolične odtenke
 • Večno sonce, dolgi dnevi – sonce “zaide” okoli polnoči, nekoliko se zmrači, okoli 3h zjutraj pa ponovno vzide
 • Najbolj stabilno vreme, ne premrzlo
 • vse ceste odprte, tudi f ceste in prelazi
 • Hiking ture
 • opazovanje ptic, predvsem njork

Islandija potovanje njorke puffins

In zakaj NE na Islandijo poleti?

 • Ni aurore borealis, sezona je pozimi, potrebuješ namreč dolgo in jasno noč
 • Ni ogledov ledenih jam, ali so le-te omejene
 • Najvišja turistična sezona – na top atrakcijah bo gneča, hotelske namestitve pa polno zasedene sploh na južni obali in okoli Reykjavika
 • Vse je potrebno rezervirati dolgo vnaprej, tako nočitve (razen kampov), kot najem vozila ali določene atrakcije, npr. Blue Lagoon. Midva sva kampervan rezervirala več kot 2 meseca pred odhodom… pa je bilo komaj še kaj izbire, cene pa takšne, da se ti milo stori.
 • Najvišje cene, Islandija na splošno ni poceni, poleti pa so cene še višje

Islandija potovanje

Če vas razlogi ZA prepričajo, ne spreglejte najinega potopisa – roadtrip po Islandiji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.