Kako sva na Tajskem ušla koronavirusu

Tajska koronavirus zaščita

Komaj sva dobro priletela v Bangkok, že sva dobila klic zaskrbljene mame, ki nama je v paniki podelila tisoč in en zdravstveni nasvet in prekinila povezavo. Zmedeno sva se spogledala, saj skoraj nisva vedela, za kaj gre.

Namreč, na Tajsko sva priletela ravno, ko so tam potrdili prva dva primera koronavirusa SARS-CoV-2. Ne samo to. Tisti dan je bilo v Bangkoku tudi slavje za praznovanje kitajskega novega leta, ulice nabito polne Kitajcev, midva pa sredi kitajske četrti!

Tekom najinega potovanja je bilo potrjenih še več primerov okuženih oseb, pot pa naju je peljala tudi na Phuket, kjer sta bila prva dva potrjena primera. Postala sva bolj pozorna na novice in spremljala obveščanje na destinaciji. Kakšne panike med ljudmi ni bilo zaznati, se je pa do konca potovanja povečal delež turistov, ki so nosili medicinske maske. Azijci so jih itak imeli že vsi gor, ker je to del njihove kulture.

Sva zbolela za koronavirusom? Ne. Tudi po vrnitvi domov in preteku 3-tedenskega kritičnega obdobja sva bila še vedno brez simptomov. In nato je koronavirus prišel za nama in je sedaj tudi v Sloveniji.

Tajska letališče Don Muang 01

Nama je bil največji šok prvi notranji let, ki sva ga imela iz Bangkoka v Chiang Mai. Vsi, ampak čisto vsi so imeli maske na obrazu. Tu sva jih tudi midva prvič nadela. Ko si se na letalu ozrl naokoli, je bil občutek grozljiv, kot da si sredi epidemije in je letalo polno okuženih ljudi.

Komaj sva čakala na samoto najine hotelske sobe, da sva maske snela in se temeljito razkužila.

Ali so obrazne medicinske maske učinkovite?

Najine izkušnje kažejo, da so tovrstne obrazne maske (“medicinske”) dobra zaščita v primeru kapljičnih okužb, predvsem, če jih znaš pravilno uporabljati. Namreč, marsikdo je nosil masko na obrazu več ur, vmes jo je malo snel, da je kaj pojedel ali popil (predtem si seveda ni umil ali razkužil rok), jo odložil na klop zraven sebe, ali jo držal v rokah, potem pa jo – pazi to – dal nazaj na obraz. Ni potrebno posebej razlagati, da nestrokovno rokovanje z uporabljeno masko lahko prej pomaga trositi bacile naokoli kot prepreči okužbo.

Poleg tega se obrazna maska z dihanjem precej hitro prepoji in ne nudi več iste stopnje zaščite.

In nenazadnje, uporaba maske je kvečjemu poslabšala najino počutje. Pod masko je dihanje namreč oteženo, topla izdihana sapa lahko tudi puhti iz maske v oči, dodaj k temu še paniko, da ni mogoče kdo od vseh oseb z maskami dejansko kužen, in kaj hitro se ti zazdi, da se pravzaprav ne prav najboljše počutiš in mogoče imaš tudi malo vročine.

Seveda, je to vse v glavi. Ko sva maske snela in zavrgla, sva se oba neizmerno bolje počutila.

Kljub temu sva maske nosila na letališču in med poletom do prihoda na destinacijo, saj si takrat v tesni družbi številnih ljudi najrazličnejših narodnosti in zdravstvenih stanj.

Izven letališč ali letal mask nisva nosila, saj večinoma nisva bila obkrožena z ljudmi. Enkrat ali dvakrat sva o tem resneje pomislila v Bangkoku, a predvsem zaradi močno onesnaženega zraka. Problematične so lahko tudi tržnice, predvsem oblegane plavajoče tržnice in največja pokrita tržnica Chatuchak Market, kjer je res veliko ljudi.

Tajska koronavirus zaščita

Kaj potem pomaga?

Kot prvo, ne paničari. Uporabi zdravo kmečko pamet in logiko.

Izogibaj se natrpanim zaprtim prostorom, kjer je veliko ljudi. Če se temu ne moreš izogniti, poskusi držati razdaljo 2 metra do naslednje osebe, in uporabi masko. Na letališču ne sedi tik zraven drugih ljudi, ampak poskušaj najti bolj osamljen kotiček. Če vidiš koga, ki je vidno bolan, se mu izogni.

Nikoli in nikdar se ne dotikaj obraza ali mencaj oči, če nisi prej temeljito umil rok (s toplo vodo in milom) ali jih vsaj razkužil z razkužilom. Prav tako ne jej hrane z neumitimi rokami, ampak to je itak že osnovna higiena.

Če se ne moreš izogniti, da se dotakneš površin, kot so ograje, gumbi v dvigalu in podobno, se z rokami nato ne dotikaj obraza in čimprej umij ali razkuži roke.

S seboj spakiraj tudi malo domačega zdravila – šnopc, rakija, jeger. Šilce na dan odžene zdravnika stran, prav tako pa ga lahko uporabiš za razkuževanje rok ali ran v sili.

Priznava, da naju je proti koncu potovanja že malo stiskalo. 18 dni potovanja med razvojem epidemije, ni malo, situacija se lahko spreminja iz dneva v dan. Najbolj naju je skrbela morebitna odpoved letov in kako bi v tem primeru prišla domov. Same okužbe se nisva toliko bala, saj sva bila previdna in preventivna. Na srečo se je za naju dobro izteklo in sva imela čudovito potovanje brez posledic.

Na današnji dan je sicer na Tajskem uradno okuženih še vedno zgolj 47 oseb, med njimi 1 smrtna žrtev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.