2 dni izlet v Benetke

Izlet v Benetke

Z Mitjem sva v najinih potovalnih aranžmajih precej spontana. Včasih rezervirava kakšen aranžma mogoče mesec vnaprej, včasih pa preprosto spakirava in greva. Tako je bilo nazadnje med prvomajskim oddihom, ko sva imela nekaj dni prosto in nikakršnih pravih planov kako preživeti te dni. Kot strela z jasnega je Mitja vprašal “A bi šla v Benetke?” Preden sem sploh premislila, sem že izustila “JA!”, v naslednjem trenutku pa sva se že odločila za dvodnevni izlet z nočitvijo.

Kje sva se potepala:

Benetke Zemljevid - 2 dni izlet v Benetke | www.gremonekam.si

Benetke so nam relativno blizu, le par uric vožnje stran, nazadnje pa sva jih obiskala 10 let nazaj na beneški karneval. Ker so tako blizu so odlična destinacija tudi za vikend izlet.

Ko sva že gledala, kje bova avto parkirala in koliko naju bo stala vožnja, bencin, cestnina in parkirnina, se spomniva, da obstaja tudi javni prevoz.

Iz Ljubljane je vlak nekoliko neroden, zelo dobra povezava pa je z avtobusno linijo Flixbus. Dobila sva proste sedeže za zgodnjo jutranjo vožnjo, hitro najdeva še manjši romantični hotel tik zraven trga sv. Marka in sva že pripravljena.

Kako sva šla v Benetke

Ker sva se odločila za avtobusni prevoz iz Ljubljane, ki je imel odhod ob 4.45 zjutraj (da sva na destinaciji kar čimveč časa), sva se sredi noči z avtom zapeljala do Ljubljane, parkirala in na avtobusni postaji poiskala Flixbus.

Avtobus je prišel 15 minut pred predvideno uro odhoda, tako da nama niti ni bilo potrebno čakati zunaj na mrazu. Ker nama ravno tako ni bilo potrebno voziti sredi noči, niti razmišljati o parkirni nočni mori v Benetkah, sva se preprosto vsedla na bus in se pustila peljati.

Izlet v Benetke Doževska palača

Flixbus linija N907 pelje iz Ljubljane preko Trsta v Benetke. V Benetke prispemo okoli 8.30 zjutraj in sicer na parkirišče Tronchetto. Od tu se lahko v mesto zapeljete s kratko vlak vožnjo (oznake “People Mover”) ali se pač sprehodite čez prvega od nešteto mostov.

Peš tura po Benetkah

S Tronchetto parkirišča sva se odpravila peš, da sva lepo raztegnila noge po večurni vožnji. Sledila sva nosu in vonju po sveži dišeči jutranji kavi do prvega zanikrnega bifeja, kjer se je slišalo zgolj italijanski jezik. Ravno prav, postaviva se za šank, naročiva caffe’ in cappuccino, spijeva, plačava in že greva naprej. Mimogrede, točno tako tudi Italijani spijejo svojo kavo – stoje za šankom v minutki. Ta kavica je tudi stala čisto normalno, zgolj 2.30 € vse skupaj, pa še odlična je bila.

Po kavici sva iz nahrbtnika potegnila Lonely Planet in se odločila slediti začrtani peš turi stran od glavnih znamenitosti, kot je npr. most Rialto. Za to bo še dovolj časa. Vzameva pot pod noge in se več ur sprehajava in izgubljava po malih uličicah, ob kanalih in čez mostičke.

Izlet v Benetke

Hoja po Benetkah je tudi z zemljevidom lahko izziv. Glavne znamenitosti so večinoma dobro označene, vendar vseeno lahko hitro zgrešite podhod, ulico ali zavoj in se nenadoma in nepričakovano znajdete tik nad nezaščitenim kanalom. Splača se spremljati okolico in seveda gledati pod noge!

Mitja je pred odhodom na telefon naložil tudi Google mapo Benetk, vendar je lahko v ozkih ulicah kar težava dobiti GPS signal.

Najina peš tura se je začela na severu pri najnovejšem mostu, nas vodila mimo nekdanje židovske četrti in mimo nekaj cerkva in na poti večinoma ni bilo veliko ljudi, še manj turistov. Benetke so za italijansko mesto tudi razmeroma tihe (če niste ravno sredi glavnega trga ali ob Canalu Grande), saj ni ne avtomobilov ali navadno vseprisotnih glasnih vesp in skuterjev.

Ko sva hodila že kakšnih 5 ur, sva naredila premor za kosilo na nekem trgu stran od znamenitosti. Mitja je naročil pizzo diavolo, jaz pa zelenjavno rižotko. Po kosilu sva se odpravila proti hotelu za krajši počitek, saj sva bila budna in na nogah že več ur (zaradi zgodnjega odhoda od doma niti nisva veliko spala).

Izlet v Benetke

Kje sva spala v Benetkah

Hotel sva rezervirala že doma, saj so bile Benetke že precej zasedene in tudi drage, zato sva hotela dobiti dobro vrednost, vendar ne za vsako ceno. Ker sva šla za zgolj eno noč, nisva želela najceneješega hotela, ali celo hostla s skupno kopalnico. Nekoliko sva si privoščila – včasih si je pač treba. Izbrala sva hotel Mercurio 3*, le nekaj ulic stran od trga sv. Marka. Cena nočitve je bila 72 € / nočitev z zajtrkom. Hotel sva našla na Booking.com, rezervirala pa preko njihove uradne spletne strani, kjer sva za isto ceno lahko izbrala “romantični paket” – posteljo so dekorirali z nekaj listi vrtnic, zvečer pa sva dobila še steklenico prosecca na ledu.

Odločitev za nekoliko boljši hotel se je izkazala za pravilno. Po kosilu naju je namreč zmanjkalo, odspala sva nekaj uric in to ravno v času, ko je zunaj bil pomladni naliv.

Hotel je bil zelo miren in ob kanalu, ponoči pa je bilo izredno tiho, zato je bil najin spanec odličen. To se nama v hotelih navadno ne zgodi, saj naju večinoma kaj moti – ali glasni petelini (na Tenerifu), ali razbijanje steklenih (Mallorca) ali piskanje vesp (Sicilija).

Izlet v Benetke Most vzdihljajev

Po popoldanskem počitku sva šla ponovno na sprehod (večino prtljage sva pustila v hotelu), do mosta Rialto in na super sladoled.

Ker sva naslednji dan želela na ogled otokov Murano in Burano, sva že pred odhodom želela rezervirati karte za ladjico in voden ogled, vendar nama to žal ni uspelo. Zato pa sva med večernim sprehodom čisto po naključju naletela na pomol z odhodi na otoke, korak stran pa še prodajalno Alilaguna, kjer sva za 20 € / osebo rezervirala izlet.

Nekako sva navajena, da se na turističnih destinacijah tovrstni izleti prodajajo kot na tržnici – vsiljivo in povsod. Tu pa tega ni bilo in naju je že rahlo skrbelo, kako bova šla na otoke. No, je že tako, da se potem vse poklapa tako, kot si začrtaš.

Konec dneva sva zaključila s steklenico Prosecca v sobi.

Z ladjico na otoke Murano, Burano in Torcello

Ponoči je spet deževalo, zjutraj pa sva se zbudla v naravnost čudovit dan. Izlet sva imela rezerviran ob 10.30, zato sva lahko zjutraj še poležala in si v ljubem miru privoščila odličen zajtrk. Potem sva pospravila stvari v nahrbtnika, si ju ponovno oprtala in se odpravila čez trg sv. Marka do pomola za odhod.

Izlet v Benetke Beneška laguna

Vodeni izlet na otoke Murano, Burano in Torcello traja približno 4,5 ure. Veliko je vožnje po laguni, na vsakem otoku pa smo imeli zgolj 45 minut časa za ogled, kar ni ravno veliko, sploh ne za slikoviti Burano. 45 minut ni dovolj niti za kosilo, zato hrano vzemite s seboj. Prav tako vzemite s seboj kremo za sonce in pokrivalo! Ker sva midva to pozabila, naju je fino opeklo po čebuli in nosu.

Murano in stekleni izdelki

Benečani proizvajajo steklo že od 10. stoletja, v 13. stoletju pa so proizvodnjo preselili na otok Murano, da bi zmanjšali požarno ogroženost v mestu. Na otoku smo imeli možnost ogleda proizvodnje (brez doplačila), kjer so nam pokazali kako nastanejo steklene umetnine, po demonstraciji pa so nas popeljali še v prodajano, kjer spodbujajo nakup steklenih izdelkov, kot so pozlačeni stekleni servisi, izumetičeni lestenci in steklena dekoracija. Nakup ni obvezen, in ker nama ni do tovrstnih stvari, sva ogled zaključila in se odpravila še na hiter sprehod po otoku. Na voljo sva imela le še nekaj minut, potem smo se že ponovno vkrcali na ladjico in se zapeljali na naslednji otok.

Slikoviti ribiški otok Burano

Burano takoj prepoznate po pisanih fasadah hiš, katerih namen naj bi bil, da ribiči, ki se v megli vračajo domov, hitreje prepoznajo svoja bivališča. Otok je prepreden s kanali, romantičnimi mostički in luštnimi prodajalnami z znamenitimi čipkastimi izdelki. 45 minut je kar prehitro minilo, saj je otok izredno slikovit z živahnim utripom.

Izlet v Benetke otok Burano

Drugačni Torcello

Čeprav nama obisk otoka Torcello ni bil primarni, je le bil del ture. Otok je drugačen od Benetk in ostalih otokov, saj tu živi le nekaj deset ljudi. Veliko je zapuščene zemlje, tistih nekaj hiš pa je do pike natančno urejenih in večinoma turistično opremljenih. Tu se lahko sprehodite do bizantinske katedrale iz 7. stoletja ali popijete kavico, preden se ponovno vkrcate na ladjico in se po vodni avtocesti odpeljete nazaj v Benetke.

Znamenitosti Benetk

Na trg sv. Marka prispemo okoli 15. ure, odhod iz Benetk pa imava komaj ob 20.00 uri. Obilo časa na voljo za raziskovanje in kosilo – to je bilo kar sladoled in odlična pizza na kos iz majhne butične prodajalne Farini, nekaj ulic stran od mosta Rialto.

Na trgu sv. Marka se odločiva, da se povzpneva tudi na Campanile (zvonik). Čeprav je pred vhodom vrsta, le ni tako huda in počasi se premikamo naprej. Vstopnina znaša 8 € / osebo, na vrh zvonika pa vas popelje udobno dvigalo. Z vrha so razgledi na mesto in laguno čudoviti, še posebej v večernih urah.

Izlet v Benetke Doževska palača

Ne spreglejte tudi drugih znamenitosti na glavnem trgu, kot so bazilika sv. Marka, trg poln turistov in golobov, urni stolp iz 15. stoletja in nekoliko stran, doževska palača in most vzdihljajev.

Obiščite most Rialto in se naglejte razgledov na Canal Grande, oz. Veliki kanal; in ne pozabite se preprosto sprehajati in občudovati tega edinstvenega mesta, pročelij palač in kanalov.

Dogodivščina zase je gotovo tudi vožnja z gondolo, ki pa stane zasoljenih 80 € za 30 minut (100 € v nočnih urah). Če se uspete dogovoriti še s kakšnim parom, lahko strošek vožnje prepolovite.

Nazaj domov

Po dveh dneh sva prehodila kar 35 km (prvi dan 20 km, drugi dan 15 km) in z zadnjimi atomi moči sva prispela nazaj na Tronchetto postajo, se vkrcala na Flixbus in se odpeljala proti domu, kamor sva prispela nekaj po polnoči.

Na Fernetičih je naš avtobus ustavila policija in pregledala dokumente (nikar ne pozabite nanje!) in med kontrolo odkrila tudi ukrajinsko ilegalko, ki so jo pospremili z avtobusa. Tudi to se lahko zgodi.

Izlet v Benetke Trg sv Marka


Trajanje potovanja: 04.05.2017 – 05.05.2017
Prevoznik: Flixbus

Kako v Benetke?

Do Benetk se lahko zapeljete z avtomobilom, vendar v mesto z njim ne boste mogli, zato ga boste morali pustiti na enem izmed parkirišč, bodisi Tronchetto (približno 20 € / dan – tukaj cenik) ali na celini v Mestrah.

V Benetke lahko pridete tudi z vlakom, linija vozi iz italijanske Gorice ali drugih mest in vas pripelje na železniško postajo St. Lucia, ki je na severu mesta. Od tu dalje lahko greste peš ali z vodnim javnim prevozom.

Avtobus – midva sva izbrala Flixbus Linija N907 pelje iz Ljubljane čez Trst in vozi približno 4 ure. Cena vozovnice se spreminja, zato se splača preveriti pred odhodom. Midva sva za povratno karto dala približno 40 € / osebo. Če bi nas bilo več, bi verjetno za prevoz izbrala avtomobil in ga pustila na parkirišču, za 2 osebi ali za solo popotnike pa je avtobus gotovo boljša odločitev.

Kje sva spala

Hotel Mercurio 3*
Absolutno priporočava. Super lokacija, zmerna cena in prijazno osebje. Tudi zajtrk brez pripomb, spanec pa eden boljših. Poleg cene nočitve je potrebno prišteti še tustično takso, ki se plača posebej in v Benetkah stane kar 3,5 € / osebo / noč. Cena najine nočitve začetek meseca maja je bila 72 € / noč, vendar je lahko v sezoni precej višja (junija 153 € / noč, julija celo 198 €!).

2 Replies to “2 dni izlet v Benetke”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.