Zimski izlet v Piran

Izlet v Piran pozimi

Na zadnji dan leta 2021 sva se odločila obiskati Obalo. Po mesecu oblačnega in meglenega vremena sva rekla “Greva na morje, na sonce!” A seveda, ujela sva verjetno najbolj meglen dan v celem letu. Megla je bila takšna, da so Luko Koper zaprli za ladijski promet.

Po poti sva že razmišljala, da bi kar obrnila, saj je na Krasu sijalo čudovito sonce. Pa sva kar šla naprej, dokler nisva prispela vse do parkirne hiše v Piranu.

Če sva že tu, pa se dejva še malo sprehoditi, megli navkljub. In čisto lušno je bilo.

Izlet v Piran pozimi

Piran je srednjeveško obalno mestece z dolgo in bogato zgodovino. Zaradi vpliva in povezave z Benetkami, ima mestece nekakšen beneški arhitekturni pridih. Piran je nedvomno najbolj slikovito slovensko obmorsko naselje, ki vas vabi, da ga odkrijete.

Kdaj v Piran

Kot prvo, malo le poglejte vremensko napoved, da ne boste v megli tavali 🙂 Piran je krasen v vseh letnih časih, a največ boste od njega imeli pozno jeseni in zgodaj spomladi, ko so temperature v Ljubljani nizke in vreme oblačno – ob obali pa je lahko čisto prijetno sončno in toplo.

Zima na obali sicer ni nekaj, o čemer bi domov pisali na razglednicah, sploh ko je Božič in Novo leto mimo. A če se vas sonček usmili, je Obala vredna izleta, tudi sredi zime. Za lepe slike izberite sončen dan, za takšne bolj umetniške pa je tudi megla koristna.

Kaj pogledati v Piranu

Piran ni ravno veliko naselje, a kljub temu vam lahko izlet vzame mimogrede cel dan, če ste bolj raziskovalne sorte. Bogata in dolga zgodovina naselja je poskrbela za številne znamenitosti, ki jih je vredno pogledati.

Začnite dan s kavo na Tartinijevem trgu, naužijte se svežega morskega zraka in čudovitih razgledov.

Tartinijev trg in Benečanka

Tartinijev trg s kipom Giuseppeja Tartinija (slika levo) je verjetno najbolj prepoznaven del Pirana. Nekdaj je bil na tem mestu mandrač, ki so ga zasuli, nato je začetek 20. stoletja služil kot obračališče za električni tramvaj, ki je povezoval Piran in Lucijo. Do nedavnega je bil trg veliko parkirišče, danes pa je to živahna peš cona, kjer se tudi odvijajo številni dogodki.

Tartinijev trg

Na robu trga se nahaja znamenita hiša Benečanka (slika desno), zgrajena v 15.stoletju. Še do nekaj let nazaj je izstopala s prepoznavno rdečo fasado, a so jo leta 2016 prebarvali v bolj nevtralno barvo, kakršna naj bi tudi bila prvotno ob izgradnji. V njej danes domuje prodajalna Piranskih solin, kjer si lahko nakupite domačih solnih izdelkov.

Tu najdemo tudi Tartinijevo rojstno hišo, kjer je na ogled spominska soba slavnemu skladatelju in violinistu, ter njegovi dragoceni predmeti, med drugim tudi njegova posmrtna maska in vijolina.

Seveda pa trg, kot dobro obiskano stičišče, bogatijo še restravracije, kavarne in trgovine, za vogalom pa je tudi dnevna tržnica.

Cerkev sv. Jurija

Cerkev zaščitnika mesta kraljuje na vzpetini nad vrhom mesta, notranjost pa krasi več oltarjev, bogato poslikan lesen strop in druge umetnine. Prepoznavni kar 46 metrov visoki samostoječi zvonik je pomanjšana kopija beneškega zvonika na trgu sv. Marka, in je bil dograjen v 17. stoletju. Na zvonik se lahko povzpnete in občudujete razgled na morje in 3 države.

S cerkvene ploščadi in predvsem zvonika pa je tudi najlepši razgled na piranske strehe in na sam Tartinijev trg. Seveda, če ni megle.

Sprehod ob obali do Punte in svetilnika

Piran je narejen za dolgo sprehajanje ob obali. Ravna in urejena obmorska sprehajalna pot je kot nalašč za pohajkovanje, in primerna tudi za mlade družine z vozički. Krajši sprehod od parkirišča do Punte (oziroma rta Madone) vam ne bo vzel veliko časa, zato ga dopolnite tako, da pot nadaljujete še naprej od svetilnika in zaokrožite med piranskimi ulicami nazaj na Tartinijev trg.

Obala Piran

Rt Madona je zaradi biotske raznovrstosti naravni spomenik in bivališče bogate množice podvodnih rastlin in živali, tu pa je tudi najglobja točka Tržaškega zaliva, ki sega kar 38 metrov globoko.

Blizu svetilnika lahko opazimo tudi več kamnitih skulptur, najbolj znana je morska deklica (slika desno spodaj).

Tu velja pozornost ob slabem vremenu, saj morje večkrat preplavi ta del obale in tudi sprehajalno pot.

Izlet v Piran pozimi

Marina in muzeji

Ko se od Fornač sprehodimo mimo avtobusne postaje (in javnega WC-ja), pridemo do marine. Ob njej najdemo več muzejev in galerij, npr Muzej podvodnih aktivnosti (življenje potapljačev in podmorničarjev v preteklosti), muzej školjk (največja zbirka školjk in polžev slovenskega morja), pomorski muzej (pomorska preteklost in razvoj solinarstva), in tudi Piranski akvarij, ki gosti okoli 140 vrst morskih organizmov.

Izlet v Piran pozimi

Na mestno obzidje

Če si boste želeli ogledati mestno obzidje, bo potrebno nekoliko zagristi v kolena, saj se le-ta bohoti nad Piranom, na vrhu klanca. Ta je strm, a razgledi – če le ni megle – so spektakularni.

Ogled obzidja je na manjše doplačilo (2 € / osebo), a vredno vsakega centa. Obzidje, ki datira nazaj vse do 7. stoletja, se je skozi zgodovino za namene obrambe mesta širilo, v Piranu pa najdemo tudi 7 mestnih vrat, ki so nekdaj omogočala (ali branila) vstop v mesto.

Piransko obzidje

Piransko obzidje

Sprehajalna pot od Pirana do Fiese

Krasna sprehajalna pot s čudovitimi razgledi vas od Pirana popelje vse do sosednja Fiese. Pot se začne ob cerkvi sv. Jurija in poteka skoraj ves čas ob morju. Je pravzaprav del kar 13 km dolge Obalne pešpoti, ki povezuje naselja ob slovenski obali, in vodi od solin do Strunjana. Pot od Pirana do Fiese pa je dolga približno en kilometer (15 minut hoje) in vodi do plaže in dveh jezerc v Fiesi.

Ob obali od Pirana do Portoroža

V drugo smer se lahko iz Pirana sprehodimo ob obali po še eni luštni sprehajalni in kolesarski poti do Portoroža in naprej, če želimo. Ta pelje mimo parkirišča Fornače, Grand Hotela Bernardin, ter mimo nekdanjega skladišča soli do Portoroške promenade. Ta pot je v eno smer dolga približno 3,5 km in vzame cca 40 min hoje. Nazaj se lahko zapeljete z brezplačnim mestnim avtobusom.

Plaže

V Piranu je še posebej luštno poleti, ko se začne kopalna sezona, saj je priljubljena točka za kopalce. Tu najdemo kar nekaj urejenih plaž – od plaže Fornače, ki so jo uredili z lesenimi podesti in lažjimi dostopi v morje, manjše prodnate plaže Riviera blizu avtobusne postaje, priljubljeno je tudi kopanje na Punti, kjer se lahko sončite na betonski ploščadi, do betonske plaže na Prešernovem nabrežju, ki se nahaja na drugi strani Punte, in plaže pod obzidjem na koncu Prešernovega nabrežja. Ta se nahaja pod klifom, ponuja lahek dostop do morja in tu je navadno nekaj manj gneče.

Dobra hrana

Po celem dnevu pohajkovanja seveda ne gre, da bi domov šli lačni. In v Piranu boste z lahkoto našli mizo in dobro hrano.

Poskusite npr. istrske fuže s tartufi, sveže ribe in kalamare, picoljubi pa obiščite Pizzerio Batana ob Tartinijevem trgu. Za drugačno izkušnjo in pristno morsko hrano pa se najavite na kosilo na ladjo Podlanica, kjer lahko obedujete kar na palubi in strešni terasi lesene barke. Ta je bila ob najinem obisku sicer zaprta, in ker ne marava tipičnih restavracij s klasičnimi jedilniki, ki se bohotijo ob obali, sva za hitro morsko kosilo izbrala Fritolin pri Cantini na Trgu 1. maja, ki je bila tudi sredi zime zelo dobro obiskana. Enostavno, okusno in ugodno!

Hrana v Piranu

Piranske ulice

Zaradi dolge zgodovine je mesto “muzej na prostem”. Ozke uličice vas bodo s svojo srednjeveško zasnovo in arhitekturo začarale. Če želite spoznati mestne ulice, pot začnite na Tartinijevem trgu, se ob obali sprehodite do Punte, nato zavijte v ulice in se povzpnite do cerkve sv. Jurija. Po Rozmanovi se sprehodite do pokopališča (tam lahko zavijete še na obzidje), od tam nadaljujte pot po ulici “Oljčna pot” do razgledne točke, nato pa se spustite ponovno proti morju do Cankarjevega nabrežja. Poskusite to približno 4 km dolgo krožno pot, ki vam bo vzela približno eno uro:

piran pešpot

Izlet v Piran pozimi

Minoritski samostan

Ta arhitekturno zanimiva zgradba je prizorišče Tartinijevega glasbenega festivala. Samostan sv. Frančišča iz 14. stoletja dopolnjuje samostanska cerkev, knjižnica, pinakoteka s platni beneških slikarjev, in seveda čudovito samostansko dvorišče s križnim hodnikom, ki nudi odlično akustično kuliso za glasbene prireditve. Še danes tu živijo bratje minoriti, ki upravljajo cerkev in vodijo duhovne vaje.

Izlet z ladjico

Prav gotovo pa je poseben pogled na Piran z morja. Tja se lahko zapeljete z ladjico z organizirano skupino (npr. z ladjico Solinarka), ali če imate srečo in poznate nekoga s svojo ladjico.

Motorna ladja Subaquatic pa vam nudi tudi možnost ogleda podvodnega sveta med panoramsko vožnjo, saj je v podpalubju opremljena z veliki okni, ki omogočajo pogled pod morsko gladino. Ta vozi na relaciji Piran – Fiesa – Piran.

Izlet z barko Piran

Kje parkirati

Piran je za promet večinoma zaprto mestece, zato je avto priporočljivo pustiti na enem izmed urejenih parkirišč. Najbolj priročna je garažna hiša Fornače, ki ni najcenejša, medtem ko je parkirišče Fornače ob obali namenjeno uporabi lokalnih prebivalcev. Prva ura parkiranja v garažni hiši vas bo obrala za 1,90 €, vsaka naslednja pa še za 2,20 €. Zraven lahko počakate tudi na brezplačni avtobus, ki vas popelje v mesto. Nekaj cenejša je garažna hiša Arze pri pokopališču, vendar vas bo čakalo nekaj hoje navzdol v center in k morju (in nazaj v breg). Druga parkirišča v mestu so večinoma zgolj za domačine s posebnimi dovolilnicami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.