Lahek pohod od Rogle do Lovrenških jezer

izlet Lovrenška jezera

Poldrugo uro vožnje iz Ljubljane nas pričakajo visoke smreke in svež objem gozda. Tu je še posebej lepo poleti, ko v dolini pripeka poletna vročina, na Rogli pa je lahko temperatura kar nekaj stopinj nižja in zato prava poletna osvežitev.

Rogla je priljubljena destinacija, zato ne pričakujte, da boste tu sami. Za več samote pridite zgoraj, pred deseto uro, ko se odpre razgledni stolp in se parkirišče zapolni.

Na Rogli sva se odpravila na enostaven pohod do Lovrenških jezer. Teren je nezahteven, pot pa poteka večinoma v senci košatih smrek ter ob spremljavi preproge borovnic.

Lovrenška jezera

Če se radi potepate v objemu narave, a hkrati ne želite biti daleč od civilizacije, bo ta turica prava za vas. Dobro označena pot vodi približno uro in pol od parkirišča do jezer, ter še uro in pol nazaj (skupaj tri ure, oziroma približno 10 km hoje).

Ker je pot nezahtevna, je primerna tudi za družine z manjšimi otroci, a naj opozorimo, da med potjo ni koč, stranišč, tudi bifeja za osvežitev ne. Zato vzamite vse potrebno s seboj (in tudi odnesite s seboj nazaj do koša za smeti).

Enostavna in dobro označena pot vodi do edinstvene naravne znamenitosti, ki je hkrati lepo urejena. Če pa slučajno ne bi vedeli, v katero smer morate – samo sledite množici drugih pohodnikov.

Lovrenška jezera

Kaj so Lovrenška jezera

Lovrenška jezera ležijo na visokem močvirnatem barju med Roglo in Ribniškim Pohorjem, napajajo pa jih padavinske vode (deževnica).

Jezer je 20, a ker jih napaja dež, se velikost jezer spreminja glede na obseg padavin. Barva vode je temna, skoraj črna, saj dno sestavlja šota, ki je debela skoraj 3 metre.

Skupaj jezera merijo kar 22 ha, okoli njih pa se lahko sprehodimo po čudovitih lesenih brveh, ki se vijejo okoli ruševja. Poleti v jezerih cvetijo čudoviti beli lokvanji.

Ob začetku poti je postavljen tudi razgledni stolp, ki ponuja čudovite razglede na barje in sama jezera.

Lovrenška jezera

Kako do Lovrenških jezer

Pot je enostavna in jasno označena. Najprej se pripeljite na Roglo – avtocesto zapustite pri izvozu za Slovenske Konjice in nato sledite naprej oznakam za Roglo po regionalni cesti. Od avtoceste do Rogle je 16 km in 1200 m vzpona. Ko se pripeljete na Roglo, lahko parkirate na velikem označenem parkirišču (pri hotelu Planja).

Pohod začnite ob hotelu Planja in sledite oznakam za Lovrenška jezera. Pot, ki v eno smer traja približno poldrugo uro, vodi mimo akumulacijskega jezera, čez travnik in nato skozi gozd. Pot je dobro označena in večinoma poteka po gozdu.

Lovrenška jezera

Pot je enostavna, zložna, le zadnjih 10 minut, ko se pojavijo dotrajane lesene brvi, se nekoliko vzpne. Na vrhu se pot zravna, pogled pa se odpre na močvirje in razgledni stolp.

Od tu je hoja dovoljena le po lesenih brveh, ki vas krožno vodijo naokoli po močvirju in mimo številnih jezerc.

Lovrenška jezera

Nazaj grede se lahko vrnete po isti poti ali naredite krožno pot tako, da od jezer zavijete levo proti koči na Pesku.

Nazaj grede lahko zavijete še desno po cesti do začetne točke Poti med krošnjami. To je kilometer dolga pot po lesenih brveh, ki vas med krošnjami dreves vodi do visokega razglednega stolpa, od koder se pogled odpre čez krošnje v dolino. Ogled je proti plačilu vstopnine. Midva se za ogled nisva odločila, ker je bila na praznik velika gneča. Pa drugič!

Lovrenška jezera

Nasveti

  • Lovrenška jezera so priljubljena in precej obiskana znamenitost, zato je lahko na praznike in dela proste dni precejšnja gneča. Če imate možnost, jih obiščite med tednom.
  • Ob poti in pri Lovrenških jezerih ni koč ali vecejev, zato morebitno potrebo opravite na začetku poti pri hotelu Planja, s seboj nesite dovolj vode in po potrebi okrepčilo.
  • Za izlet si rezervirajte cel dan, predvsem če se pripeljete z drugega konca Slovenije. Na Rogli se ustavite še na malici in obiščite Pot med krošnjami, predvsem pa se naužijte lepih razgledov in svežega, čistega zraka.
  • Posebna oprema ni potrebna, priporočamo trpežne trekking čevlje, lahko tudi pohodne palice, kremo za sonce z visokim faktorjem, sončna očala, pokrivalo in kakšno jopico, v primeru, da zahladi. Pred obiskom preverite vremensko napoved, saj je vreme lahko spremenljivo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.