Zakaj na Tajsko pozimi

Tajska pozimi longboat taksi

Kot da bi morali imeti sploh kakšen razlog, da spakiramo, in gremo! Tajska je krasna eksotična dežela prijaznih in nasmejanih ljudi, odlične hrane in vročega sonca. Je zelo priljubljena turistična destinacija, kar pomeni tudi veliko turistov in razvite turistične kapacitete. Je popolna odskočna deska za raziskovanje azijskih držav, saj je turistom prijazna in cenovno ugodna.

A tukaj sva zbrala črno na belo nekaj razlogov, zakaj priporočava, da se odpraviš na Tajsko, … in to v zimskem času! Ne pozabi, za zdravje gre!

Sonce in vitamin D

Po deževnem novembru in temačnem decembru je januar tisti mesec, ko našemu telesu začnejo kopneti zaloge poleti nabranih vitaminčkov. V zimskem času nam vitamina D na splošno vsem primanjkuje zaradi manjše izpostavljenosti sončnim žarkom. Vitamin D ima pomembno vlogo pri delovanju imunskega sistema in pripomore k zdravemu razvoju kosti in zob. Vitamin D ustvarja telo preko soncu izpostavljene kože, v hrani pa največ D vitamina najdemo v živilih živalskega izvora: ribje olje, ribe, jajca, mlečni izdelki in živila obogatena z D vitaminom. Precej manj ga je v živilih rastlinskega izvora, zato je dodatek vitamina D še toliko bolj pomemben za ljudi, ki se prehranjujejo na rastlinski osnovi!

Na Tajskem je zimski čas (od novembra do marca) visoka turistična sezona, in to z razlogom – takrat je obdobje “hladne” in suhe sezone brez dežja. Hladno sicer ni, saj so dnevne temperature med 30°C in 35°C, a je vročino lažje prenašati kot poleti zaradi manjše vlage (še vseeno je vroče in soparno in včasih se ti zdi, da se kar topiš).

Sonca je pa na pretek! Midva v času najinega obiska (18 dni januar / februar) nisva imela niti kaplje dežja.

Tajska plaže pozimi Phuket Karon Beach

Karon Beach, Phuket

Tropsko sadje in zakladnica vitaminov

Ko smo že pri vitaminih. Ko se prenajeste kislega zelja, jabolk in pomaranč, je na Tajskem sezona sladkega mladega ananasa, pasijonk, lubenic, mladih kokosov, malih banan in eksotičnega sadja kot so rambutan, mangosteen, in seveda sladki mango. Najejte se jih do sitega, saj tako dobrega in sladkega tropskega sadja pri nas nikoli ne boste našli. Midva priporočava, da ga jeste v osnovni obliki sadežev, v smutijih in šejkih ali na sladicah, kot je lepljivi riž z mangom (njami!). Napolnite si iztrošene zaloge vitaminov, ki vam bodo pomagali preživeti čas do naših prvih jagod in češenj.

Tajska pozimi tropsko sadje

Rambutan in Dragonfruit

Proti januarski depresiji

Najbolj depresiven dan v letu je okoli 20. januarja (oziroma tretji ponedeljek v letu). Za to obstaja baje znanstvena razlaga in matematična formula, ki akumulira višek slabega vremena in neizpolnjenjenih novoletnih zaobljub ter drugih faktorjev, kot sta še obup in zaskrbljenost, kar vse povzroči slabo voljo. No, midva nisva imela časa za slabo voljo, saj sva se veselila prihajajočega potovanja in aktivno planirala itinerarij. Ni bilo časa niti za sezonski prehlad! Ne samo to, ko sva priletela na sončno in vročo Tajsko sva pustila doma vse skrbi in samo še uživala – v kulturi, vremenu, odlični hrani, eksotičnem sadju, sproščenem vzdušju, morski vodi in slanem zraku. Nazaj pa sva se vrnila polna čudovitih vtisov, prerojena in z načrti za prihodnja potovanja (ki jih je nato prekrižala korona, a to je druga zgodba). Carpe diem!

Tajska potovanje pozimi

Levo: Koh Phi Phi viewpoint, desno: Unesco Ayutthaya

Kopanje v toplem morju

Tako je, midva sva se februarja kopala v morju pa naju niti najmanj ni zeblo! Če pozimi pogrešate morski oddih, ga boste našli na vročih tajskih plažah. Z malo truda lahko najdete prostor v senci čisto svoje kokosove palme, razgrnete brisačo in se zapodite v vodo, ki je tako topla, da ne bo potrebnih predpriprav, preden se potopite. Izbirate lahko med številnimi rajskimi otočki, en lepši od drugega! Midva sva na poti obiskala 4 različne otoke, oziroma obmorska mesta – Phuket, Koh Phi Phi, Koh Lanta in Ao Nang. Še posebej všeč nama je bilo na otokih Phi Phi in Lanta.

Tajska plaže pozimi

Koh Phi Phi

Antistres terapija

Tajska je prava mešanica mirnega raja in absolutnega kaosa. Rajske plaže s kokosovimi palmami so pravo nasprotje kaotičnega in peklensko vročega Bangkoka, ampak vse skupaj preveva mirna budistična filozofija in topli nasmehi prijaznih domačinov. Je popolnoma drugačna od nam poznane Europe, tako po videzu, okusu, vonju in duhu, da se preprosto moraš prepustiti. Obisku budističnega templja sledi poplava avtomobilov in tuktukov na cestah, vsi se malo prerivajo, ampak vedno prideš na vrsto. In potem, ko roka nese v usta božansko jed, ki jo je pravkar pred tabo na ulici skuhala teta, in ti brbončice zapojejo slavospev tajski hrani, pozabiš tako na vročino, vlago, hrup, smrad, kot tudi na delo, ki te čaka doma, in samo rečeš: še, prosim. Khob khun ka.

Tajska Bangkok

Pobeg sezoni gripe

Ko vsi okoli vas kihajo in smrkajo, je pravi čas, da pobegnete in sezono gripe preživite stran od virusov. No, to bi držalo vsa druga leta, razen leta 2020, ko se je med najinim obiskom Tajske začela pandemija koronavirusa SARS-CoV-2. No, na srečo sva se (tokrat) uspela izogniti tako gripi, kot tudi Covid-19!

Je Tajska predaleč? Sonček in slastno tropsko sadje najdeš tudi na Kanarskih otokih! Preveri najino potovanje na Tenerife tukaj.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.