10 stvari, ki ti jih nihče ne pove o Tajski…

Tajska potovanje

… oziroma jih ne verjameš, dokler ne doživiš.

Čeprav je Tajska bila predelana tisočkrat, saj ni nova hit destinacija, pa se vseeno najdejo stvari, ki te presenetijo – pozitivno in tudi negativno. Tu je najin seznam stvari, ki so naju presenetile na Tajskem (v naključnem vrstnem redu):

VROČINA

Ko ti vsi rečejo, ja, na Tajskem je res vroče, potem verjemi, da je RES VROČE. Midva sva bila v “hladni sezoni”, pa so bile dnevne temperature med 32-35°C. To ni suha vročina, ampak je tudi relativna vlažnost visoka, zato se ti večinoma zdi, kot da se pač kuhaš in topiš. Na otokih je vročina višja, a je bolj znosno, ker potegne kakšna sapica. Na severu je vročina nižja in se na splošno bolje prenaša. Bangkok je pa kotel. Midva vročino težje prenašava (sploh od sončarice na Siciliji), pa vendar sva preživela. Priporočava res veliko piti, privoščite si sok mladih kokosov, ki so polni elektrolitov, ter slastne sadne smutije in šejke.

OPICE

Ko nama je zdravnik v potovalni ambulanti dejal, da naj paziva na ugriz opice, se nama je to zdelo tako bizarno, da sva kar malo debelo pogledala. Potem pa tja prideš, in vidiš, da je opic res veliko. No, nisva jih videla v Bangkoku ali na severu, a na otokih so kot kakšne potepuške mačke, samo da razgrajajo po strehah in drevesih, na tla mečejo ostanke sadja in se skoz derejo.

Malo zdrave pameti, pa naj vam na misel ne pride, da bi jo k sebi poklicali ali počohali, ker so opice divje živali, ki tudi prenašajo razne bolezni, med drugim steklino, in ugrizi niti niso tako redki.

OSEKA

Tega ti ne pove nihče, ampak, oseka nastopi okoli 12. ure. Plaže so nizke, zato moraš do globlje vode včasih krepko hoditi. Če prispeš na plažo okoli 10. ure pač ne boš več veliko plaval, pa še slike ne bodo tako lepe. Najbolj sva to občutila na plaži Railay, kjer tudi nimaš veliko početi čez dan.

Tajska Ao Nang plaža

MEDUZE

Pri plavanju v morju je potrebna previdnost, saj so meduze pogoste. Prvič sva jih videla na Phuketu (Karon Beach), pa tudi na Koh Lanti, kjer so jih kopalci kar vlekli iz morja. Na Phi Phi-ju in Ao Nang jih takrat nisva zasledila.

ZELENO MORJE

Na tega naju je sicer opozorila sestrična, a do takrat temu nisem posvečala pozornosti. Morje je res drugačne barve, kot smo ga vajeni v Sredozemlju, kjer je lahko azurno modre barve in čudovito. Na Tajskem je morje večinoma zelene barve, a se najdejo tudi lepši odtenki (Phi Phi). Naj vas to ne odvrne od obiska! Tudi zeleni odtenki morja so čudoviti in nekaj posebnega, voda pa je vedno topla.

Tajska zeleno morje

TRUME LJUDI

Kar takoj se sprijaznite, da na glavnih atrakcijah in plažah ne boste sami. Poleg Tajcev vas bodo obkrožale trume turistov. Tajska je pač izredno turistično razvita in jo letno obišče skoraj 40 milijonov obiskovalcev. Nekatere priljubljene plaže so še posebej natrpane, npr. Plaže Phuketa in Ao Nang (Railay). Če se tu želite kopati v miru, pridite pred 10. uro (pa še oseke ne bo). Bolj mirne kotičke boste našli na izbranih otokih, npr. Koh Phi Phi in Koh Lanta.

plaža Phuket Tajska potovanje

CENE

Opevane nizke cene niso več tako nizke, saj z razvojem turizma tudi Tajska viša cene, še posebej če želite vsaj malo udobja. Ne razumite narobe, Tajska je v primerjavi z evropskimi destinacijami še vedno zelo ugodna. A na obleganih destinacijah sva za hotelsko sobo plačala tudi 70 € / noč (za 2 osebi). Seveda se dobi tudi ceneje, odvisno od udobja, ki ga želite – če se npr. odpoveste klimatski napravi v sobi (sploh v Bangkoku je kar nujna), ali če spite v skupinski sobi v hostlu. Ravno tako vas bo stalo, če ne boste želeli ravno ležati cel dan na plaži. Transport, transferji, ladje, tuktuki in taksiji,… razdalje so ogromne in če boste želeli veliko videti, potem se boste veliko vozili. Tudi hrana v restavracijah ni poceni, a na srečo je hrana na ulicah dobra in poceni.

ULIČNA HRANA

Je res odlična. Gladko izpustite restavracije, ne glede na ocene, in si privoščite slastno hrano, ki jo pripravijo pred vami na ulici. Je odlična, zdrava in poceni. Priporočava le malo pazljivosti glede osnovne higiene in ne jejte vnaprej pripravljenih jedi, ki ležijo cel dan v posodah na soncu. Na Tajskem je tudi nekaj opevanih lokalov, ki niso nujno ulična hrana. Ena takih je dobitnica Michelinove zvezdice Jay Fei v Bangkoku, vendar za obisk potrebujete rezervacijo.

Tajska potovanje ulična hrana

SADJE

Tako dobrega (tropskega) sadja ne boste jedli nikjer. Sline se nama še vedno cedijo po mladem kokosu, ananasu, rambutanu, mangosteenu, pasijonkah, sadnih šejkih in kokosovem sladoledu. Privoščite si ga vsak dan, večkrat na dan in se ga najejte do sitega.

Tajska potovanje sadje

ORGANIZACIJA POTOVANJA

Čeprav sva že nekaj prepotovala, naju je v začetku malenkost skrbelo, kako se bova tam premikala med destinacijami. Vnaprej sva rezervirala zgolj letalske povezave in dva hotela, ostalo sva pa želela sproti, kot bi nama ustrezalo. No, tudi če ste ziheraši, ste lahko popolnoma brez skrbi. Takšnega nivoja organizacije potovanj še nisva doživela. Čisto vse je štimalo in nisva imela niti ene negativne izkušnje na poti. Preko mobilnih podatkov ali hotelskega wifija sva na booking rezervirala naslednji hotel, potem pa bodisi kar na recepciji hotela rezervirala potrebne transferje, ali v kakšni turistični agenciji. Tudi med premiki med otoki, so nama že na trajektu zrihtali transfer do hotela, tako da nama sploh ni bilo treba veliko razmišljati! Zato je potovanje po Tajski v lastni režiji res otročje lahko.

LJUDJE

Poleg hrane in sadja bodo ljudje najbolj svetla točka vašega obiska Tajske. Čeprav priporočava nekoliko previdnosti okoli večjih znamenitosti, saj so pogosti žeparji in goljufi, vas bosta prijaznost in uslužnost Tajcev sezula. Pa njihov večni nasmešek. Čisto nič jim ni težko. Če vas ustavijo na ulici, da bi poklepetali, si le vzemite 5 minut in poklepetajte. Lahko da boste spoznali čudovite ljudi.

ZAVETIŠČA ZA SLONE (in tigre)

Čeprav vam lahko prodajo izlet v tako imenovano zavetišče za slone, je velika verjetnost, da to ni res zavetišče, in so sloni izkoriščani za namene turizma. To velja tudi za tigre in druge živali. Slone boste videli na cesti, kjer vam bodo ponujali jahanje, lahko pa bodo tudi v tako imenovanem “zavetišču” na verigi in izkoriščani. Če vam je mar za njihovo dobrobit, potem:

  • ne jahajte slonov. Kdorkoli vam ponudi opcijo jahanja, slona izkorišča v svoje namene.
  • ne kopajte se s sloni v reki. Ti sloni niso prostovoljno tam, ampak so velikokrat priklenjeni na verigo.
  • ne slikajte se in ne božajte tigrov. Če vam tiger pusti v svojo bližino, potem lahko stavite, da je zadrogiran, svoje življenje pa preživlja v kletki.
  • ne obiskujte destinacij, kjer je omogočeno kopanje s sloni ali njihovo jahanje

V kolikor želite obiskati pravo zavetišče za slone, potem vam priporočava Elephant Nature Park pri Chiang Mai.

Tajska Elephant Nature Park zavetišče za slone

Tega sva tudi midva obiskala in iz prve roke lahko poveva, da s sloni res lepo ravnajo – sloni so prosto spuščeni, v reki se lahko okopajo kadar želijo, gredo kamor želijo, turisti jih ne morejo jahati ali se z njimi kopati. Možnost je, da slone ob prihodu nahranite, ob najinem obisku pa je bilo slikanje mogoče samo z eno slonico, ki ni bila privezana, in sama tolerira bližino turistov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.