Japonska v lastni režiji

Potovanje Japonska

Ali kako sam splanirati potovanje na Japonsko v 21. stoletju.

Od kar sva 4 leta nazaj letela na Tajsko, se je tudi organizacija potovanja v lastni režiji spremenila. Postopek seveda ne bistveno, se pa danes veliko lažje pride do vseh potrebnih informacij, interneta, mobilnih podatkov in koristnih nasvetov.

Še vedno velja, da potovanje začnemo z željo in nakupom letalskih kart.

Letalske karte

Danes je potovanje z letalom dražje, kot je bilo 4 leta nazaj. Tudi na Tajsko za zgolj 430 € težko prideš, cene so višje tudi 200-300 evrov in več. Za potovanje na Japonsko pa malo glej še sezono. Najdražja bo pot, če boš tja odšel v času cvetenja češenj (letos nekje začetek aprila), med Zlatim tednom (Golden week, kot pri nas prvomajski prazniki), ter jeseni (oktober – november), ko se drevesa obarvajo v živahne rumene in rdeče odtenke. Prav tako ni priporočljivo, da se na Japonsko odpravite poleti (julij in avgust) zaradi visokih temperatur in vlage, znajo pa biti takrat cene bolj prijazne.

Midva sva tako izbrala termin ravno po prvomajskih praznikih, ko so glavna praznovanja mimo. Letalske karte sva dobila povratne za 980 € s Turkish iz Ljubljane preko Istanbula. Dvakrat dražje kot Tajska, a za Japonsko v tem času in iz Brnika s samo enim prestopom še kar ugodno! Prav tako sva se odločila da tja grede letiva v Tokyo, nazaj grede pa letiva iz Osake (multicity), kar je karto malenkost podražilo, a bistveno poenostavilo potovanje, saj se nama na koncu ni bilo potrebno vračati ponovno v Tokyo.

Malo po najinem povratku je Turkish imel tudi akcijo, kjer so bile povratne letalske karte za Tokyo z Brnika za samo 670 €. Če si fleksibilen pri datumih, potem spremljaj spletne strani in profile, ki delijo informacije o ugodnih ponudbah letalskih kart. Midva spremljava te: sky scanner, google flights, letimzbrnika in pocenipotovati.

Itinerarij

Ko imaš letalske karte v rokah, je čas, da začrtaš okvirni itinerarij – kaj bi rad videl in doživel?

Čeprav sva se do zdaj vedno zanašala na vodiče Lonely Planet, žal tokrat to ni bilo uporabno, saj so se ti vodiči ta čas res poslabšali. Kar pa je bilo uporabno je, da sva pregledala itinerarije turističnih agencij in tudi popotniških blogerjev, ki so imeli super ideje in nasvete.

Za ustvarjanje želja pa so bili dobri tudi reels na Instagramu! Tu sva videla in shranila razne objave o tem kaj doživeti, kaj kupiti, kako potovati, itd.

Najin itinerarij se je nekako sam začrtal, ko sva videla, da lahko letiva v Tokyo, domov pa iz Osake, tako da ni bilo potrebno vračanje v prestolnico, ampak sva samo sledila poti od Tokya do Osake.

Potovalni časi po Japonski so sicer lahko dolgi, saj je zelo “razvlečena” država. A imajo tudi neverjetno infrastrukturo in hitre shinkansen vlake (bullet train), ki te iz Tokya do Osake (500 km) pripeljejo v samo 2,5 urah, prav tako pa lahko izberete tudi notranje lete.

Midva vnaprej nisva rezervirala transferjev, tudi shinkansen sva rezervirala samo dan prej na postaji, saj je železniških povezav malo morje.

Nočitve

Ko imaš itinerarij, čimprej rezerviraj hotele. Tu ni heca, saj hoteli gredo hitro, sploh v Tokyo ali manjših mestih. Ponudba sicer vedno bo, vprašanje pa kakšna in predvsem po kakšni ceni. Za najboljše ponudbe to uredi vsaj 3 mesece pred odhodom, če potuješ v top sezoni pa še prej. Midva to navadno urediva preko Booking.com

Pomembno je tudi, da imaš vsaj prvo nočitev urejeno ob prihodu na letališče, saj boš moral podati podatke na immigration.

Še en nasvet – hotel poskušaj rezervirati čimbližje večji podzemni postaji. Tako ne boš imel/a daleč, ko priletiš utrujen/a od dolgega leta s težkim kovčkom, in tudi zvečer, ko se po celem dnevu raziskovanj in prehojenih 25.000 korakih vračaš utrujen/a v hotel. Midva navadno nisva imela več kot 400 metrov od postaje do hotela, kar je bilo sprejemljivo.

Ogledi in vstopnine

Še ena točka, ki je na Japonskem precej pomembna. Če imaš željo videti določene znamenitosti, potem rezerviraj vstopnice vnaprej, še pred odhodom. Tudi več tednov pred odhodom. To je predvsem pomembno, če bi npr. rad šel na Shibuya Sky ob sončnem zahodu (sicer bodo termini razprodani), pogledati Ghibli muzej (vso srečo pri nakupu vstopnic ob 2h ponoči, ko vas bo 15.000 čakalo v vrsti, saj so vstopnice naprodaj samo enkrat na mesec), ali npr. Team Labs muzej.

Včasih boste opazili, da je lahko rezervacija določenih aktivnosti ali ogledov, precej zapletena. Tak primer je npr pot v Nikko, kjer se dobi veliko informacij kako, ne pa točno tudi kje kupiti npr. vozovnico in kakšno potrebuješ. Ali pa na uradni strani nakup ne gre čez. V takem primeru se je precej dobro obnesel Klook.

Japonska potovanje - Shibuya Scramble Crossing

Razgled na Shibuya Scramble Crossing prehod iz Shibuya Sky

E-Sim in prenos podatkov

Japonska je daleč stran od našega prijaznega EU prostora, kar se prenosa podatkov tiče. Če boste želeli biti na tekočem in imeti pomoč pri navigaciji po mestih, boste potrebovali internet. Ta je sicer navadno v hotelih brezplačen (wifi), kar pa vam nič ne pomaga ko ste sredi Shinjuku postaje in poskušate najti pravi izhod na prosto. Mobilni podatki so nujni.

Na srečo je to še ena točka, ki je doživela bistveni napredek v zadnjih letih. Sedaj vam ni potrebno več kuriti vaših mobilnih podatkov, ali na letališčih iskati lokalne sim kartice. Že pred odhodom lahko preprosto zakupite e-sim in izberete poljubno količino mobilnih podatkov, ki jih želite imeti na voljo. Midva sva pred odhodom tako izbrala storitev Ubigi in zakupila nekje 10 GB prenosa podatkov vsak, za nekih 17 €. To je več kot zadostovalo za najine potrebe in tako sva imela mobilne podatke vedno na voljo za navigacijo, brskanje po Googlu, iskanje gostiln, pa tudi za klice domov preko WhatsApp. Tudi servis je dobro in zanesljivo delal.

Kar bi tu še dodala je, da boste telefon potrebovali pogosto čez cel dan, ne samo za navigacijo, tudi za slikanje tisoče fotografij in snemanje videjev. Če je vaša baterija že nekoliko zdelana, priporočava, da imate s seboj še manjši powerbank, ki vam bo pomagal prebroditi dan, in ne pozabite tudi na električni adapter.

IC card za javni transport

Po Japonski boste najbrž veliko potovali z javnim prevozom, zato si prihranite živce s kupovanjem posameznih vozovnic in si priskrbite IC card – to je vozovnica (kot npr Urbana), ki jo lahko preprosto napolnite in samo poskenirate ob prihodu na postajo. IC kartice v fizični obliki so trenutno sicer težko dobavljive zaradi pomanjkanja mikročipov, a če imate iPhone telefon, lahko kartico preprosto naložite v Apple Pay in jo polnite preko vaše kreditne kartice kadarkoli. Nama Suica ni delovala, se je pa odlično odnesel Pasmo, s katerim sva lahko plačevala ne samo vozovnice za vlak, ampak tudi avtobuse, kupovala pijačo na avtomatih in tudi opravila nakupe v konbinijih (convenience store). In to kjerkoli sva šla. Prav tako je to priročno, ker se vam verjetno ne ljubi vedno denarnice iz nahrbtnika jemat, telefon pa imate vedno pri roki.

Tu bi še opozorila, da IC card zadostuje za normalen javni promet, če pa želite na limited express vlak, boste morali vseeno na postaji doplačati vozovnico, prav tako z IC card ne morete na shinkansen, ampak potrebuje svojo vozovnico, ki jo kupite na JR postaji.

Kaj pa JR Pass?

JR pass je bil številna leta skoraj nujen za vsakega popotnika, ki je uporabljal javni prevoz v izvedbi družbe JR (to so tako shinkansen vlaki, kot tudi druge linije). A oktobra 2023 so cene krepko poskočile in za marsikoga se JR Pass sedaj enostavno ne več izplača.

Primer: za najino potovanje bi JR Pass prišel 112,500 yen na osebo (za 21 dni), kar je zasoljenih 653 €, potovanja z vlakom pa so naju v resnici prišla le nekje 33,500 yen / osebo (195 €). To je ogromna razlika, zato se za JR Pass nisva odločila.

Če greš za dlje časa in veliko potuješ s hitrimi vlaki, se lahko izplača, saj so shinkasen vlaki dražji. Ali JR Pass za tebe pride v poštev lahko enostavno preveriš z online kalkulatorjem, kamor vpišeš svoj itinerarij.

Gotovina

Japonska za valuto uporablja yen. Za tako razvito državo, so še vedno močno odvisni od gotovine. Dobro je vedeti, da boste marsikje (tudi v velikih mestih) nekaj gotovine vedno potrebovali – največ za plačilo vstopnin v templje, nekatere avtomate, ki ne sprejemajo IC kartic, npr za nakup pijače ali vozovnic, ter marsikdaj tudi za nakup obroka v gostilnicah. Predvsem kakšni ramen shopi imajo naročilo preko avtomata, ki sprejema samo gotovino, zato jo nujno imejte s seboj.

Priporočava, da s seboj vzamete kar eure in jih sproti menjajte v menjalnicah. Midva sva prvo menjavo naredila kar na letališču takoj ob prihodu. S seboj sva imela nekje 2000 € gotovine, a porabila sva jo zgolj približno 800 €, saj sva kjer se je le dalo plačevala s kartico. Kar nama je na koncu ostalo yenov sva na letališču ponovno zamenjala v eure, drobiž, ki je ostal pa porabila za zadnje nakupe na letališču. Tu sva lahko porabila tudi zadnje yene iz IC kartice za zadnje onigirije iz konbinija.

Na koncu sva domov prinesla le še nekih 600 yenov v kovancih (3,50 €), kar bi sicer lahko kupilo še 4 onigirije za na pot :), a naju je prehitel boarding na letališču.

Čeprav je na Japonskem veliko bankomatov, pa večina lahko ne sprejme tujih kartic. Uporabne bankomate, ki sprejemajo mednarodne kartice, boš najlažje našel/a v eni izmed poslovalnic trgovske verige 7-Eleven, ki je v vseh večjih japonskih mestih. Če se nameravaš podati na podeželje, ne pozabi dvigniti gotovine že v mestu.

Potni list

Nikar ne pozabi na potni list, saj boš potoval-a izven Europe. Potni list mora biti veljaven še najmanj 6 mesecev po povratku, zato pravočasno preveri podatke in ga po potrebi podaljšaj.

Ob pristanku na Japonsko boš šel/šla tudi čez immigration. Na letalu boš dobil/a 2 listka za izpolniti – to imej s sabo v potnem listu, da dobiš turistično vizo.

Prav tako pa priporočava, da pred odhodom izpolneš imigracijske podatke in pridobiš QR kodo, kar bo olajšalo vstopne procese. To urediš tukaj.

QR kodo sva potrebovala tako na imigracijski točki na letališču na Japonskem, kot tudi PRI NAS na check-inu in pred boardingom.

Prtljaga

Uči se na napakah drugih – spakiraj ČIM MANJ. Večina hotelov nudi vso potrebno kozmetiko, vključno z zobno ščetko, pasto, britvicami, šampon, balzam in še več. Za vse ostalo imaš konbinije (convenience store, kot so Family mart, 7-11 in Lawson), ki prodajajo vse, od spodnjih hlač do pripravljenih jedi. Na Japonskem boš ŽELEL/a nakupovati, saj imajo krasne stvari, trenutno je pa še yen ugoden (najnižji v zadnjih 34 letih!!) in se res splača.

Midva nisva velika nakupovalca, pa sva vseeno morala kupiti dodatno potovalko, kamor sva stlačila na Japonskem kupljena oblačila, kozmetiko, spominke in darila. Naslednjič grem s praznim kovčkom. Oblačila pa lahko tudi sproti opereš bodisi v hotelu ali v pralnici.

Še ena stvar, na katero se ne pomisli – kovček boš moral/a vlačiti od točke a do točke b in te točke vmes velikokrat povezuje cela vrsta stopnic, saj so podzemne postaje pač pod zemljo, hoteli pa nad njo.

A Japonci ne bi bili Japonci, če ne bi mislili na vse, tudi na prtljago. Če je kovček pretežek, imaš na voljo “luggage delivery service”, ki ti prtljago preprosto prepelje kamor želiš, od hotela do hotela.

Prepusti se!

Ko imaš vse to urejeno, ti ne ostane drugega, da čakaš na datum odhoda. Vmes lahko izpiliš itinerarij, preveriš dnevne izlete, katero hrano bi rad poizkusil/a, kaj bi rad videl in doživel/a.

A čar potovanja ni, da imaš vse načrtovano do minute. Včasih se moraš tudi kje izgubiti in se prepustiti.

Včasih ti bo pa načrte prekrižal dež (na Japonskem pogosto!).

A tudi v dežju se lahko pišejo lepi spomini.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.