Prvič v Londonu – 5 nasvetov za obisk brez stresa

London Kensington Sunken Garden

London je OGROMEN in to imejte v mislih, ko načrtujete vaš obisk. V le nekaj dneh vsega ne boste mogli pogledati, zato si postavite prioriete. Kaj si najbolj želite ogledati? So to muzeji, kraljeva dediščina, mestne ulice?

Tukaj najinih top 5 nasvetov, da bo vaš prvi obisk kar najbolj prijeten:

  1. Itinerarij organizirajte po soseskah. Npr, West End, South Bank,… tako ne boste zapravljali časa na javnem prevozu, ki je lahko tudi dolgotrajen (pol ure do ura od točke A do B nista nič čudnega)
  2. Priskrbite si Oyster Card za javni prevoz – na kartico naložite dobroimetje za vse dni in tako ob vstopu na javni prevoz samo prislonite kartico na čitalec. Vožnja z Oyster Card je udobnejša od iskanja kovancev za vozovnico, pa tudi do 50% cenejša! Če imate brezstično kartico lahko tudi z njo plačujete javni prevoz, le pazite, da ne dosežete dnevnega limita.
  3. Hodite. Hoja je najcenejši in najbolj hiter način za premik med znamenitostmi v samem centru, prav tako pa na ta način več vidite in doživite.
  4. Vstopnice kupite na spletu! Veliko vstopnic je na spletu cenejših, prav tako pa lahko preskočite vrste za nakup vstopnic in se z vašo v rokah zgolj odpravite na vhod. Pomembno je vedeti, da dejstvo, da imate vstopnico, še ne pomeni, da ne boste čakali na vhodu, saj se na številnih znamenitostih izvajajo varnostne kontrole in ni “priority” vhodov. Vstopnice kupite preko uradnih strani z varnostnimi certifikati, da se izognete ponaredkom.
  5. Velika Britanija uporablja kot valuto britanski funt. Priporočamo, da si pred odhodom zamenjate nekaj evrov v funte, ostalo pa plačujete kar s karticami – to je zelo razširjeno, tudi za manjše nakupe – sprejmejo tako kreditno kartico kot debetno (maestro). Denar prihranite za redke stojnice, kjer kartic ne sprejemajo, in za plačevanje javnih stranišč. Funte lahko tudi dvignete na bankomatih, vendar pazite, saj nekateri za to računajo provizijo (navadno so označeni). Najboljši kraj za menjavo valut so poštni uradi, ki ne računajo provizij.

Še informacija glede mobilnih telefonov – midva ob prihodu na letališče kar nekaj časa nisva dobila mobilnega signala (Kristini se je to zgodilo tudi že lani). Tako nisva mogla ne klicati, pa tudi ne uporabljati interneta, saj mobilni podatki niso delovali. Po kakšni uri ali dveh sva signal le dobila. A priporočava, da se zato ne v polnosti zanašate na informacije preko telefona (Google Maps, internet, TripAdvisor), ampak si vsaj osnovne informacije natisnete ali drugače shranite, da jih imate dosegljive – npr. Naslov hotela; navodila za pot do hotela, itd.). Ni hujšega kot ob 10 zvečer utrujeni priti na železniško postajo v centru, vi pa ne veste niti naslova vašega hotela, ker ga imate na emailu.

Velika Britanija je v postopku izhoda iz Evropske Unije (t.i.i Brexit), zato pred odhodom nujno preverite aktualne potovalne informacije in dokumente, ki jih boste potrebovali za vstop v državo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.