7 dni v Londonu – London Calling!

London potovanje

London je bil na najinem seznamu želja že dolgo. Pravzaprav smešno dolgo, saj je kar čudno, da sva ga obiskala šele zdaj, ko pa so povezave dobre in cenovno ugodne.

Tokrat sva si ga “privoščila” kot oddih ob praznovanju rojstnega dne.

Najina lanskoletna izkušnja britanskega otočja, ko sva obiskala Irsko naju je naučila, da naj se vremensko pripraviva na vse možne scenarije, čeprav je vremenska napoved bila nadpovprečno lepa.

Na koncu sva bila vse dni obsijana s soncem, pravzaprav je bilo kar vroče, deževalo je pa samo enkrat in še to – čisto vljudno – ponoči, da se je ozračje nekoliko ohladilo.

Bistvena informacija je, da je London OGROMEN, zato priporočava, da se pred odhodom organizirate, saj nikakor ne boste v kratkem času uspeli pogledati vsega. Raje si zapišite znamenitosti, ki si jih želite ogledati, nato pa oglede organizirajte po soseskah. Tako boste kar najmanj časa zapravili na javnem prevozu med premikanjem od točke A do B.

Ker je v mestu toliko različnih znamenitosti, sva tudi midva zožila svoj seznam ogledov…. In kot kaže, se bova v London morala še kdaj vrniti, da obkljukava še vse stvari, ki sva jih tokrat morala preskočiti.

Kje sva se potepala:

London Zemljevid

Itinerarij London potovanja:

1. dan: prihod v London
2. dan: West End
3. dan: Windsor – Bath – Stonehenge
4. dan: Tower of London & Southbank
5. dan: Greenwich & Kensington
6. dan: North London & The City
7. dan: odhod domov

Najino London potovanje:

1. dan: prihod v London

Prvi in zadnji dan ne štejeva med dejanski ogled mesta, saj sva ju porabila predvsem za prihod na destinacijo in domov. Prvi dan sva imela let iz Trsta s prevoznikom Ryanair precej pozno, šele ob 17.25 uri, v London pa sva prispela okoli 18.40 po lokalnem času (eno uro zadaj) in sicer na letališče Stansted. Let traja okoli 2 uri. Ob prihodu na letališče sva takoj kupila povratne vozovnice za transfer do Londona – vlak Stansted Express. Vlak z letališča pelje pogosto, približno vsakih 15 minut, vožnja v London pa traja približno 45 minut, končna postaja je Liverpool Street Station. Na železniški postaji sva tudi takoj kupila vozovnico za javni promet, ki se imenuje Oyster Card, in sicer za cel teden. Ta nama je omogočala enostavno in cenovno ugodnejšo uporabo javnega prevoza. Z železniške postaje sva nato šla na avtobus, ki naju je pripeljal do hotela, kamor sva prispela šele okrog 21. Ure. Po osvežilnem stout pivu sva šla samo še spat.

London potovanje

London potovanje

Ob pristanku v Veliki Britaniji sva oba za kakšno uro ostala brez signala mobilne telefonije, na kar sva bila pripravljena, saj se nama ni zgodilo prvič, zato sva preventivno natisnila celotno pot za prihod do hotela, kar nama je bilo v veliko pomoč.

2. dan: West End

Zjutraj sva se z avtobusom odpeljala v center, in sicer do Westminster Bridge mosta. Izstopila sva na južni strani Temze, ter se nato za odlične razglede sprehodila čez most: od tu lahko občudujemo Parlament, Big Ben (ki je v času najinega obiska bil v renovaciji). Postala sva na trgu Parliament Square, kjer stoji kip Winstona Churchilla. Čez cesto sva skočila v Tesco Express po sendvič in rogljiček za zajtrk, potem pa se sprehodila do najbližjega Starbucksa na kavo. Okrepčana sva se postavila v vrsto za vstop v Westminster Abbey.

London potovanje Westminster

London potovanje West End

Levo: London Eye, Desno: Westminster Abbey

Kar sprijaznite se, da boste najbrž veliko časa preživeli čakajoč v vrstah, saj so glavne znamenitosti izredno obiskane. Čakala sva približno pol ure, vstopnina pa je bila £23,00. Ta vključuje tako sam ogled opatije, kot tudi avdio vodič, ki vas po točkah vodi skozi ogled. Opatija je znana kot kraj kronanja vladarjev, tu sta se poročila princ William in Kate Middleton, prav tako pa so v opatiji pokopani številni kralji in znane osebe, npr. Sir Isaac Newton, Charles Darwin in Stephen Hawking. Ogled vas popelje tudi v samostanski vrt, ob izhodu iz opatije pa ne zamudite slavnega “Coronation chair”, oz. stola za kronanje vladarjev. V Opatiji sva se zadržala skoraj 2 uri. 

London Trafalgar’s Square

Trafalgar’s Square, London potovanje

Ob izhodu sva si nadela slušalke, zagnala app Rick Steve’s Audio Europe in izbrala “Westminster” walking turo, ki naju je mimo parlamenta peljala po Parliament Street, mimo slavne 10, Downing Street, Banqueting House, in drugih znamenitosti do Trafalgar’s Square.

Ura je bila že pozno popoldanska in želodčka sta zahtevala klasično britansko hrano, zato sva tam zavila v pub (The Sherlock Holmes) in naročila kultni Fish’n’Chips (riba s krompirčkom). 

London pubi in hrana

angleška hrana, riba in krompirček

Okrepčana in £30,00 lažja sva odprla Lonely Planet vodič na strani 111 in izbrala še eno walking turo (a v obratni smeri kot zapisana) in se čez slavno cesto The Mall (ki vodi do Buckinghamske palače) sprehodila skozi St. James Park do “končne postaje”. Kraljica naju sicer ni povabila na čaj v palačo, zato sva se po postanku (palača ni bila odprta za javnost) odpravila skozi Green Park do Picadilly Road in Picadilly Circus. Pot naju je nato vodila skozi China Town do živahnega Leicester Square, kjer je veliko možnosti za večerjo. Sprehod sva zaključila pri Covent Garden.

London Buckinghamska palača

London Buckinghamska palača

Buckinghamska palača, London znamenitosti

Ker sva naslednji dan imela celodnevni izlet, sva dan zaključila z nakupom hrane in pijače v trgovini, nato pa se vrnila v hotel na počitek.

3. dan: Windsor – Bath – Stonehenge

Ta dan je Kristina praznovala svoj rojstni dan, zato sva se odločila za nepozaben celodnevni izlet, ki sva ga rezervirala kar preko TripAdvisor. Izlet z vsemi vstopninami naju je prišel približno 123,00 € / osebo (od tega preračunano približno 65 € za same vstopnine).

Odhod avtobusa je bil ob 8.00 uri iz Victoria Coach Station, potovala sva z Evan & Evan tours.

London grad Windsor

grad Windsor, London znamenitosti

Že ob 9.00 uri smo prispeli do gradu Windsor in bili praktično ena prvih skupin pred vhodom. Na sam vstop smo sicer morali počakati še pol ure, ampak nato smo bili med prvimi obiskovalci v gradu,kar je bilo zelo dobrodošlo – ob odhodu okoli 11.ure je bila množica že neznosna! Windsor je kraljeva palača, ki je aktivno v uporabi, le nekaj dni kasneje sta tam otroka krstila princ Harry in Meghan. Kot obiskovalci si lahko ogledamo State Apartments, kapelo St. George (kjer sta se Harry in Meghan poročila, prav tako je tu pokopan Henry VIII in številni drugi). Ob 10.50 smo dočakali še pompozno menjavo straže, nato pa se odpravili na avtobus in proti naši naslednji postaji.

London grad Windsor menjava straže

grad Windsor, menjava straže

Bath je kraj, kjer je edini izvir termalne vode v Veliki Britaniji, zato so tu že Rimljani postavili svoje rimske terme. V kraju je nekaj časa živela tudi slavna pisateljica Jane Austen, prav tako je kraj na seznamu Unesca. Pogledali smo si terme, kjer je dejansko kar precej za videti – tako sam bazen, kot spremljevalne sobe (Caldarium, Frigidarium), izvir termalne vode, ostanke templja in še več. Ob zaključku ogleda sva imela na voljo zgolj še 10 minut do odhoda avtobusa, a nama je vseeno uspelo dobiti kepico sladoleda, da sva se ohladila, saj je bilo kar vroče!

London Bath rimske terme

rimske terme Bath

Čez idilično angleško podeželje smo se že peljali proti naši tretji postaji. Stonehenge stoji dobesedeno sredi ničesar, sredi travnikov in polj. Parkirišče je pri centru za obiskovalce, do samih kamnov pa je potem še kar kakšnih 20 minut hoje čez polja. Alternativno lahko počakate brezplačni avtobus, ki vozi približno 5 minut in je vključen v ceno vstopnice. Če ste skopuški ali brez denarja, lahko kamne opazujete tudi s prometne ceste, ki vodi samo par sto metrov stran in nudi lep razgled. Seveda pa z vstopnico pridete precej bližje.

London Stonehenge

Stonehenge, London izleti

Sprehodite se lahko okoli kamnite postavitve (ne morete pa se recimo dotakniti kamnov), opazujete smer sončnega zahoda ali vzhoda ter odkrivate skrivnosti tihih kamnov in gomil, ki so razkropljene po okolici. Kraj je miren, spokojen in s pridihom tisočletnega misterija, ki vas ne bo pustil ravnodušne.

Pravzaprav naju je tako prevzel, da sva skoraj zamudila odhod avtobusa.

London Stonehenge

V London smo se vrnili okoli 20.ure, ravno prav, da sva zavila še v Victoria Food Market na večerjo.

4. dan: Tower of London & Southbank

Zjutraj sva za zajtrk skočila v Starbucks na kavo in odlične sendviče, nato pa se sprehodila čez Tower Bridge na ogled trdnjave Tower of London. Vstopnice sva kupila že doma preko spleta (£24,70 / osebo), pri vhodu pa nato počakala nekaj minut na naslednjo Yeoman vodeno turo. Yeoman ali Beefeater so člani kraljeve straže, ki v trdnjavi vodijo vodene oglede. Ti so vključeni v ceno vstopnice in trajajo približno 45 minut, vodič / straža pa na 3 ključnih točkah na humorističen način pove zgodovino trdnjave. Nadalje je ogled samostojen, midva sva se zadržala kar 4 ure, saj je res veliko za videti: od same palače White Tower, do Traitor’s Gate in kraljevih draguljev.

Tower of London

Tower of London

Okoli trdnjave je veliko možnosti za kosilo, a midva sva se raje čez most London Bridge sprehodila do Borough Market na malo street food izkušnje. Tu je pisana paleta ponudnikov hrane, od burgerjev in pad thai do bureka in sladoleda, prav tako pa je tu tržnica sadja in zelenjave.

Tower of London

Levo: Tower Bridge, Desno: Tower of London, notranje dvorišče

Tower of London

Levo: Yeoman vodič, Desno: Tower of London

Po kosilu sva se ob Temzi sprehodila do Shakespear’s Globe teatra, ki pa je imel žal razprodane oglede, zato sva čez drug most – Millenium Bridge šla raje do katedrala St. Paul.

London Millenium Bridge

Millenium Bridge, London znamenitosti

London Borough market

Borough market, London Southbank

Malo sva bila že utrujena in odločila sva se, da večer zaključiva kot domačini – na parkovni zelenici, zato sva se od St. james odpravila na podzemno in se z rumeno linijo odpeljala do St. james postaje. V parku sva se usedla na travo in uživala v atmosferi. Za piko na i bi prijalo še pivo in prigrizek, ki pa sva ga pozabila.

5. dan: Greenwich & Kensington

Ta dan je v Londonu potekala parada ponosa. Ker so bile številne ulice zaprte za promet in polne ljudi, sva se odločila, da raje zavijeva nekoliko ven iz centra in obiščeva Greenwich. Tja sva se pripeljala z avtobusom, ki naju je odložil na vhodu v park.

London Greenwich

Greenwich, London izlet

Greenwich je znan po svojem observatoriju in ničtem poldnevniku, po katerem beležimo svetovne ure. Vstopnina znaša £16,00 / osebo, v ceno pa je vštet ogled muzeja posvečenega merjenju časa, soban, kjer so živeli slavni astronomi, camera obscura, dvorišča z meridiano in sob s teleskopi.

London Greenwich

London Greenwich, meridiana

Po ogledu sva se skozi park sprehodila do Greenwich market, kjer sva se okrepčala, nato pa zavila še do  slavne ladje Cutty Sark, ki je svoj čas prevažala čaj. 

London Greenwich Market

Greenwich Market London

Iz Greenwicha sva z DLR vlakom se vrnila v center Londona, kjer sva se odpravila do Kensingtonske palače, ki je med drugim kraj rojstva kraljice Victorie, bivališče princa Williama z družino, v tamkajšnjem vrtu “Sunken Garden” pa sta princ Harry in Meghan naznanila zaroko. Vstopnina v palačo znaša  £19,00 / osebo, ogledate pa si lahko več kraljevih apartmajev in razstavo o kraljici Viktoriji.

Kensingtonska palača London

Sunken Garden Kensingtonska palača

Iz palače sva se nato čez Kensingtonske vrtove odpravila do Hyde Park, od tu pa opravila še en “neighbourhood walk”, ki naju je vodil mimo italijanskih vrtov “Italian Gardens”, Albert Memorial, mimo številnih nekdanjih konjušnic, ki so sedaj spremenjene v bivališča “Mews” do Natural History Museum. Nato sva povečerjala in se pozno vrnila v hotel.

London Kensington Mews

6. dan: North London & The City

Ta dan sva si za zajtrk zaželela “full english”, zato sva se odpravila v prisrčno kavarnico “Time for Terry’s Caffe’”, kjer se že 50 let ni nič spremenilo. Mala kavarnica je imela polne mize in ogromne krožnike hrane. Zajtrk naju je olajšal za polnih £25,00.

Angleški zajtrk

Ker je bilo višek kalorij potrebno porabiti, sva se s podzemno odpeljala do Primrose Hill in se od tu odpravila na še en lušten sprehod, ki naju je po kanalu vodil mimo živalskega vrta do tržnice Camden Market, ki je polna življenja in stojnic s hrano. Ker sva bila še sita, sva pot nadaljevala med stojnicami in ulicami, potem pa sedla na avtobus in se odločila obiskati Churchill War Rooms. Tu je bila vrsta čez polovico ulice, ki se je komaj premikala, zato sva se odločila najine zadnje ure v Londonu raje kot v vrsti preživeti med odkrivanjem skritih kotičkov. 

London Camden

London Camden

London

Z busom sva se odpravila do Court of Justice, kjer sva preko appa Rick Steve’s Audio Europe odkrivala še sprehod “Historic London: the City”, ki se med drugim osredotoča na območje zgodovinskega požara. Pot naju je pripeljala do spomenika The monument pri London Bridge. Od tu sva čez most skočila še na South Bank, kjer sva si privoščila slastne burgerje v Honest Burgers, denarnico pa olajšala še za £29,00. Skupaj sva ta dan naredila več kot 21.500 korakov.

London Westminster

7. dan: odhod domov

Zadnji dan sva imela let že ob 9.25 uri, zato sva pot na letališče v obratnem vrstnem redu ponovila že v zgodnjih jutranjih urah. Na letališču je bil precej strog pregled prtljage in predvsem tekočin za kabinsko prtljago, zato priporočava, da se na letališče odpravite nekoliko prej in si pustite dovolj časa za morebitne komplikacije.

Let nazaj je imel zamudo, pristali smo okoli 13.ure po lokalnem času in se nato odpravila proti domu.


Trajanje potovanja:  02.07 – 08.07.2019
Prevoznik: Ryanair, relacija Trst – London Stansted
Povratna letalska karta s priority (za cabin bag) cca. 105 € / osebo

Transfer: avto do trsta
Možnost parkiranja na tržaškem letališču, cene parkiranja za 7 dni so približno 60-70 eur. V bližini je tudi cenejše parkirišče za približno 40 € (Low Cost Ronchi Park

Transfer London Stansted – London Center
Na letališču sva kupila povratni karti za vlak Stansted Express, ki pelje z letališča naravnost v center Londona, na postajo Liverpool Street. Povratna vozovnica je bila 26 gbp /osebo (cca 29 €)

Kje sva spala: Hour Glass Hotel
Hotel je lociran nad lokalnim pubom, v mirni stanovanjski soseski s pretežno temnopolto populacijo. Je takšen pristen, angleški stil majhnega low-cost hotela, a midva sva se imela odlično! Ponoči je bilo mirno, lepo se je spalo, sobe in kopalnice čiste, prost prihod / odhod. Recepcija je v pubu, avtobus pa direktno pred hotelom. Ena A!
Za 6 noči sva dala okrog 470 € (dvoposteljna soba s skupno kopalnico) in to je bilo med cenejšimi opcijami, da ni bilo hostel.

London podzemna

One Reply to “7 dni v Londonu – London Calling!”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.