Jezero Črnava, Preddvor | Ideja za nedeljski izlet

Jezero Črnava

Čeprav je idej za enodnevne izlete v Sloveniji ogromno, so marsikateri predlogi že kar zimzeleni. Trume ljudi zato silijo na Bled, v Bohinj, v Kranjsko Goro in na morje… spregledajo pa tihe bisere, ki se skrivajo za vogalom.

Tako sva ob guglanju mogočih bližnjih destinacij opazila jezero Črnava. Preddvor gotovo ni prva misel, ki ti pade na pamet ob vprašanju “Gremo nekam?”. Pravzaprav je bilo vir navdiha nekoliko bolj oddaljeno Jezersko, ki pa je ob obljubljenih popoldanskih nevihtah raje pristalo na seznam želja za izlet na kakšen drug dan, ko bo vremenska napoved bolj obetavna.

preddvor

Od Kranja desno, pa še malo naprej in že zagledava smerokaz za Hotel Bor, kjer parkirava. Ob parkirišču presenetijo visoke sekvoje, ki niso ravno avtohtona drevesna vrsta. Baje so jih nasadili že sredi 19. stoletja. Napotiva se proti jezeru in po kratkem pregledu stanja se kar odpraviva naprej peš okoli jezera.

jezero Črnava

jezero Črnava

Jezero Črnava je manjše akumulacijsko jezero, ki leži v zavetju Storžiča. Nastalo je, ko so zajezili potok Bistrico. Jezero je precej plitvo, voda pa sveža, saj ga napaja živahna Bistrica. Jezero Črnava obdaja lična sprehajalna potka, ki delno vodi po Mali gozdni učni poti. Ta obsega 29 primerkov drevesnih vrst. Začetek poti je pred turističnim društvom v Preddvoru, pot pa vodi mimo Slančeve vile, kjer zavije desno v gozd, nato se nadaljuje mimo bivše trgovine proti gradu, skozi drevored mladoporočencev (staro izročilo obljublja, da mladoporočenca, ki se sprehodita skozi drevored, čaka kar 50 let zvestobe), vodi za hotelom Bor ob jezeru Črnava in po makedamski poti mimo strelišča, nazadnje pa zavije čez most do Nove vasi, kjer se zaključi. Celotna učna pot je dolga 2,5 km in za ogled vzame približno eno uro.

jezero Črnava

Midva sva začetek poti preskočila in se nanjo priključila pri hotelu. Pot je nezahtevna, zložna in večinoma vodi v senci dreves. Ob strelišču sva zavila desno v breg in se podala do izvira Bistrice. Tudi tu je pot dovolj široka, le nekoliko bolj strma. Med potjo sva se sprehodila še pod skalno steno, ki je očitno priljubljena plezalna točka, saj je v steni bilo kar nekaj plezalcev.

jezero Črnava

Pravzaprav naju je presenetilo število obiskovalcev, tako izletniških, kot hotelskih. Hotel Bor sicer daje vtis, da bi potreboval krepko osvežitev, kavarnica pa je prijetna in sodobna.

Izlet je primeren tako za pare, kot družine z otroci in starejše osebe. Pot okoli jezera je kratka in nezahtevna, okrepčate se lahko v kavarnici, potem pa jo po želji uberete še po zložni gozdni učni poti. Le, če boste želeli do izvira Bistrice, boste morali nekoliko zagristi v kolena. Baje je lepo tudi pozimi, ko jezero postane naravno drsališče.

Ta izlet vam bo vzel okoli 3-4 ure. Fitnes tracker pravi, da sva na počasi naredila približno 8 km.

3 Replies to “Jezero Črnava, Preddvor | Ideja za nedeljski izlet”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.