Dežela ognja in leda Islandija

Islandija potopis geotermalno območje Hverir

Islandija je dežela ognja in leda z razlogom. Zaradi lege so ledeniki enostavno dostopni tudi sredi poletja. Po drugi strani pa veliko vulkanov in geotermalne aktivnosti pomeni tudi povečano možnost seizmičnih aktivnosti, potresov in vulkanskih izbruhov.

Islandija je na enem izmed najbolj vulkansko aktivnih področij, povprečno pa imajo izbruh vulkana vsake 4 leta. Dolžina izbruhov močno varira, saj lahko trajajo od nekaj minut, do mesecev ali celo let.

Znaki seizmične aktivnosti so dobesedno vsepovsod – od polj z lavo, kraterji, izviri vroče vode in gejzirji, vonj po žveplu na nekaterih območjih, brbotajoča tla, v katerih se lahko skuha tudi jajce in speče kruh.

Se še spomnimo slavnega izbruha leta 2010 (vulkan Eyjafjallajökull), ki je ohromil letalski promet? Takrat smo bili ravno na poti v New York, in skoraj ostali na letališču, saj praktično do leta nismo vedeli, ali bomo dejansko leteli.

Tudi leta 2021 so imeli izbruh, ki pa je bil prijazen do turizma – vulkan Fagradalsfjall, lociran relativno blizu glavnega mesta Reykjavik, je bruhal 6 mesecev in narava izbruha je omogočala turističen obisk in spektakularne fotografije. Ta izbruh je bil prvi na polotoku Reykjanes po 800 letih in je bil povod v povečano vulkansko aktivnost na tem polotoku, ki traja še danes. Sledila sta mu še izbruh leta 2022 in 2023 na približno istem območju. A vsi ti izbruhi so bili na nedostopnem območju, stran od cest, naselij in infrastrukture.

Ravno te dni pa se na tem polotoku dogajajo aktivnosti, ki jih prebivalci niso doživljali že desetletja. Področje okoli mesta Grindavik, geotermalne elektrarne Svartsengi in znamenite Modre lagune pretresa tisoče potresov, ki so uničili ceste in domove, in zaradi katerih so iz mesta evakuirali 4000 prebivalcev. Iz nastalih razpok pa je sedaj začela bruhati lava, ki je prilezla že do mesta in uničila prve hiše.

Prebivalci, ki so jih že decembra evakuirali, so sedaj čez noč ponovno morali zapustiti svoje domove. Tudi iz bližnjega kompleksa Modre Lagune so turisti decembra zaradi potresov sredi noči zbežali na plano, na hitro so uredili evakuacijo, turistični kompleks pa so zaprli in ostaja zaprt.

Grindavik bi tako lahko postal mesto duhov, saj bo bivanje verjetno desetletja oteženo, ali celo nemogoče, odvisno kje, kdaj in kako se bo ta vulkanska aktivnost umirila.

To območje sva tudi midva obiskala med najinim obiskom Islandije julija 2022 – v Modri Laguni sva se kopala, v mestecu Grindavik pa se ustavila za kosilo, zato naju trenutno dogajanje še toliko bolj žalosti.

Tudi v času planiranja potovanja na Islandijo (maj 2022) sem na meteorološkem portalu zasledila tudi povečano seizmično dejavnost, – v tednu okoli 15. maja so zaznali več kot 3000 potresnih sunkov na področju Reykjanes / Svartsengi vulkanskem sistemu (torej na istem območju kot sedaj), prav tako je bila potresna aktivnost povečana po najinem prihodu domov, okoli začetka avgusta, ko so samo v enem dnevu zaznali 4000 potresnih sunkov.

03.08.2022 je nato res nastala razpoka z izbruhom lave na polotoku Reykjanes, ki je bil ponovno tak turističen izbruh, stran od cest in infrastrukture, in ne enostavno dostopen.

Žal se, kot kaže, polotok Reykjanes po dolgem obdobju neaktivnosti, ponovno prebuja, kar bi lahko pomenilo dolgo obdobje nestabilnosti na tem področju. In dasiravno na polotoku magma večinoma pride na površje skozi razpoke, otoku vedno grozi vsemogočna Katla, ki je v preteklosti večkrat silovito izbruhnila – ta se nahaja tik nad mestom Vik, pravzaprav nedaleč stran od polotoka Reykjanes.

Če se odpravljate na obisk Islandije, priporočamo, da se izogibate polotoku Reykjanes, a preostali del države je varen za obisk. Tudi povezovalna cesta med letališčem Keflavik in glavnim mestom Reykjavik je prevozna.

Vseeno spremljajte novice in upoštevajte navodila odgovornih služb, saj se razmere lahko hitro spremenijo.

Več slik in informacij: Icelandic Met Office: An eruption has started

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.