Enodnevni izlet v Zagreb

izlet v Zagreb

V vseh letih me pot še ni zanesla v Zagreb, čeprav je relativno blizu, saj je le uro in pol vožnje oddaljen od Ljubljane. Morebiten izlet v Zagreb sem vedno povezovala s predbožičnim časom, potem pa je naključje hotelo, da smo se na obisk odpravili sredi poletja, tik pred začetkom vročinskega vala. Tako pač vedno nanese, da se nam plani in ideje čisto zasukajo.

izlet v ZagrebPrihod v Zagreb

Zagreb je metropola, ki je nekajkrat večja od naše Ljubljane. Številke varajo, šele ko se po mestni vpadnici voziš že več minut in še nisi v centru, spoznaš, da je dejansko precej velik in tudi prostoren. V nasprotju z utesnjeno Ljubljano, ulice v Zagrebu dihajo.

izlet v ZagrebL: sprehod skozi mestno središče | D: Vhod v Muzej propadlih zvez

Mestno središče je živahno tudi sredi poletja, ko Ljubljana ponikne. Očarljive stare zgradbe dajejo zavetje pred žgočim soncem, v ulicah prijetno pihlja, za osvežitev pa poskrbijo še številne zelenice in parki, kjer se lahko za trenutek odpočijemo s kepico sladoleda.

izlet v Zagreb

Donji in Gornji grad veljata za središče mesta, kjer se tudi največ dogaja. Tu je največ restavracij in tudi turističnih znamenitosti. Gornji grad, oz. gornje mesto je srednjeveško središče mesta, kjer najdemo stara mestna vrata, najstarejšo apoteko, Strossmayerjevo sprehajališče, katedralo in slikovito cerkev sv. Marka.

izlet v ZagrebL: katedrala | D: smerokaz s številnimi možnostmi ogledov

Kako preživeti dan v Zagrebu?

  1. Sprehodite se skozi slikovito mestno jedro in se z vzpenjačo povzpnite na Gornji grad
  2. Obiščite največji park Maksimir in živalski vrt (tramvaj 4, če prihajate z železniške postaje, 11 ali 12 iz glavnega trga)
  3. Ohladite se s sprehodom skozi novoodprti tunel Grič
  4. Privoščite si kavico v centru
  5. Zapeljite se s tramvajem.

izlet v Zagreb

Dostop:
Cestne povezave so dobre, saj se ves čas lahko vozimo po avtocesti. V času sezone nas lahko preseneti gneča na meji, zato pred odhodom preverimo prometne informacije. In ne pozabite na osebne dokumente. Namesto z avtomobilom, lahko Zagreb obiščemo tudi z vlakom. Slovenske železnice imajo ugodno ponudbo vozovnic že od 9,00 €.

Zagreb ima dobro mrežo javnega transporta. Tramvaj obratuje 24 ur/dan in je dobro transportno sredstvo za obisk mesta.

Denar:
Na Hrvaškem še vedno uporabljajo kune, na avtocesti pa sprejmejo tudi evre. V Zagrebu je menjalnic veliko, midva sva denar menjala šele pred kavo, saj sva na to čisto pozabila 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.