Tenerife – otok za aktiven oddih v toplih krajih

tenerife potovanje

Tenerife je eden izmed slovitih Kanarskih otokov, ki ga letno obišče kar 5 milijonov turistov. Pravzaprav je to otok samih superlativov. Je največji in najbolj gosto naseljeni izmed otokov, prav tako je otok z najvišjo goro celotne Španije, čeprav je kar nekaj kilometrov stran od matične države.

Čudoviti otok Tenerife sredi Atlantika

Kanarski otoki ležijo v subtropih, levo od afriške obale, nekako na sredini meje med Marokom in Zahodno Saharo, nižje od Madeire a višje od Zelenortskih otokov. Ravno prav sredi Atlantika, da ni ne prevroče, ne premraz. Pravzaprav je bilo sredi septembra vreme idealno, super pa so tudi za zimski oddih v toplejših krajih.

tenerife potovanje

Ker Tenerife napaja Atlantski ocean, tu vedno nekoliko pihlja, ravno prav, da sproti ohlaja pred žgočim soncem, morje je pa nekoliko hladnejše in večno rahlo do pretežno razburkano. Plaže, v nasprotju z Madeiro, sicer so, in to lepe, vzdrževane in večinoma eksotične s črnim vulkanskim peskom, a skok v morje priporočamo le pogumnim. Za neženjše dušice in otroke priporočamo obisk plaž, ki so zavarovane z valobrani, oz. bazena.

Tenerife otok turizma

Čeprav otok sloni na turizmu, se nama je zdel veliko bolj domač in lokalen, kot npr. Mallorca (kjer sva imela občutek, da sva sredi Nemčije). Od turistov je sicer veliko Nemcev, prav tako pa tudi Britancev in Špancev, tako da uho vseeno večinoma lovi špansko govorico, v lokalih pa te ne avtomatično naslovijo z Guten Tag! Plaž je veliko in med najinim obiskom na njih ni bilo pretirane gneče. Vedno sva uspela najti svoj lasten kotiček.

tenerife potovanje

Tenerife za vsak okus

In zakaj je Tenerife tako zelo priljubljen otok? Južni del z Los Cristianos in Playa de las Americas privablja na žur in peščene plaže mlajše generacije. A če pokukamo nekoliko stran najdemo celo vrsto atraktivnih destinacij in aktivnosti – od pohodništva, surfanja, potapljanja, kolesarjenja…. Noben drug otok ne nudi toliko možnosti aktivnega oddiha. Če pa imate raje morje in plaže, teh tudi ne manjka, in še prav krasne so.

tenerife potovanje

Kdaj na Tenerife?

Tenerife se splača obiskati v vseh letnih časih. Klima je subtropska in puščavska, zato je dežja malo. Sever otoka je bolj oblačen in namočen (Puerto Cruz in gorovje Anaga). Vročino blaži Atlantik in vetrovi. Povprečne temperature so poleti okoli 25°C, pozimi pa okoli prijetnih 18°C. V zimskih mesecih se ne boste ravno kopali v morju, še vseeno pa bodo temperature prijetne za druge aktivnosti. Pozimi bodite previdni, če greste v gore, saj lahko na višjih legah tudi zasneži.

Kako na Tenerife?

Otok Tenerife ima 2 letališči, severno (TFN) in južno (TFS), tja pa letijo tudi nekateri nizkocenovci. Splača se preveriti direktne lete, npr. iz Graza, ali Ryanair iz Bologne oz. Treviso. Direktni let iz Graza traja okoli 4 ure in 40 minut. Za res ugodne ponudbe boste morali rezervirati prej ali biti nekoliko fleksibilni, npr. odhod sredi tedna ali prestop na drugem letališču. V tem trenutku Ryanair iz Bologne nudi povratno letalsko karto za decembrski oddih za približno 174 € na osebo. Do izbranega letališča vas varno pripelje GoOpti.

tenerife potovanje

Kako si ogledati Tenerife?

Najbolj prosti boste, če boste ogled otoka opravili z najetim avtomobilom. Cene najema so ugodne, vendar velikokrat na račun slabšega zavarovanja. Midva se s tem ne hecava, zato sva avtomobil najela pri Cicar, kjer cena vključuje polno zavarovanje. Železniške povezave ni (le tram med Santa Cruzom in La Laguno), so pa zato izredno dobre avtobusne povezave. Z avtobusom lahko pridete praktično kamorkoli, celo pod vznožje vulkana El Teide.

PRIPOROČAVA:

PREBERI ŠE:

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.