5 idej za krompirjeve počitnice

Cinque Terre krompirjeve počitnice

Vsi, ki imate šoloobvezne otroke, gotovo že nestrpno čakate na prve šolske počitnice, ki jih imenujemo tudi krompirjeve. Zakaj se tako imenujejo? Razlog tiči seveda v preteklosti, ko so šolske počitnice bile prilagojene kmečkim opravilom, oz. spravilu krompirja. Danes seveda to ni več tako, a ime se je obdržalo.

Popotnikom brez šoloobveznih otrok se sicer ni potrebno prilagajati šolskemu koledarju, a oddih v jesenskem času je nama najboljši – ko ni ne prevroče in ne premraz, če pa sije še sonček, je pa zmaga.

Za vse, ki si v tem času želite privoščiti krajši oddih, a nimate idej, sva pripravila nekaj predlogov destinacij, ki sva jih midva obiskala.

Najinih 5 predlogov za 5 dnevne oddihe na lepšem v času krompirjevih počitnic:

 

5 dni izlet v Toskano in Cinque Terre

Firence krompirjeve počitnice

Toskana je lepa v vseh letnih časih, a jeseni, ko se gneča razkropi in toplo sonce greje stare strehe, je čudovita. Do Toskane je zgolj nekaj ur vožnje z avtomobilom po italijanski autostradi (iz Ljubljane nekje 500 km, oz. približno 6 ur vožnje do La Spezie). Ta del Italije je preprosto čudovit. Obiščite Cinque Terre s slavnimi pisanimi obmorskimi vasicami, nato se zapeljite v Piso in si oglejte baziliko in viseči stolp, izlet pa zaokrožite z obiskom Firenc in dobrim domačim kosilom. Tu slavijo izdelki iz divjega prašiča ter sir stracchino, oboje pa poplaknite z okusnim rdečim Chianti vinom.

5 dni izlet v romantični Pariz

Pariz krompirjeve počitnice

5 dni zveni skoraj premalo, da zares doživite Pariz. Nekateri ga hvalijo, drugi ga mrzijo, prav gotovo pa vas ne bo pustil ravnodušne. Začnite vaš oddih v lokalni kavarni s skodelico kave in obveznim omamnim francoskim rogljičkom, ki se kar cedi od masla, nato pa se s podzemno zapeljite naravnost do Eiffelovega stolpa. Obvezen obisk je tudi katedrale Notre Dame, vzpon na Montmartre do cerkve Sacré Cœur, nakupovalni sprehod po Elizejskih poljanah do Slavoloka zmage, pa kanal Saint-Martin, in seveda znameniti Louvre. Če imate še čas nikar ne izpustite tudi izleta do Versailles. Iz centra do tja vozi vlak, priporočamo, da kupite kombinirano vstopnico za ogled palače in tudi posestva Marie Antoniette. Tu je oaza spokoja, kjer zlahka pozabite na množice turistov v sosednji palači.

5 dni potovanje Sicilija

krompirjeve počitnice Sicilija

Če se želite nekoliko pogreti od jesenske megle, priporočava hiter skok na Sicilijo. Midva sva sicer tam preživela 11 dni (popotniški zapis lahko prebereš tukaj >), a tudi v 5 dneh lahko doživite čudovito dogodivščino. Za prihranek časa se z letalom odpeljite do letališča v Kataniji, tam pa priporočava obisk mesta Katanija, vzpon na vulkan Etna, ogled mest Siracuse in Taormina. Potem pa hitro na krožnik odličnih špagetov in pico s sočnimi jajčevci.

V Katanijo lahko letite iz Trsta z Ryanair ali iz Salzburga z EasyJet, hotel pa rezervirate preko Booking.com.

5 dni na Portugalskem

krompirjeve počitnice portugalska

Nekaj čarobnega je na Portugalskem in nama je izredno všeč. Čeprav je njihova kava večinoma zanič, se hitro odkupijo izjemni ljudje, portovec in okusna hrana. Da ne omenjava fantastične pokrajine čisto na robu zahodne Evrope. Z nizkocenovcem priletite v Lizbono (midva sva letela z EasyJet iz Milana), se tu oddahnite in si oglejte glavne znamenitosti, kot npr. predel Belem s slavnim stolpem, grad Sao Jorge in katedralo, poslikajte znameniti rumeni tramvaj in obiščite živalski vrt. Čudovit dnevni izlet lahko naredite z obiskom slikovite vasice Sintra. Midva sva se tja odpeljala kar z vlakom iz Lizbone, tam pa dan preživela med sprehajanjem po skrivnostnih gozdnih poteh in občudovanju nenavadne mešanice arhitekture. Potem se usedite na vlak (ali najemite avtomobil) in se odpeljite še do skrite vasice Óbidos. Ta se nahaja na vrhu vzpetine med njivami, in kar nekoliko truda bo potrebno, da prestopite prag srednjeveškega obzidja. Tu se čas ustavi in dan hitro mine ob sprehodu skozi slikovite ulice in degustiranju višnjevega likerja. Še vožnjo stran je Lagos, obmorsko mestece s peščenimi plažami in dramatičnimi klifi ob Atlantskem oceanu, od tu pa se odpravite še na konec sveta – svetilnika Cabo Sao Vicente.

Na šoping v New York – 5 dni v New Yorku

New York krompirjeve počitnice

Čeprav je New York na drugi celini, pa so povezave danes že izredno dobre in letalsko vozovnico lahko najdete tudi precej ugodno, če nekoliko pogledate naokrog. Prav zato je New York vse bolj privlačen tudi za krajša potovanja. Mesto, ki nikoli ne spi, v katerem se snema večina filmov in kjer nastajajo trendi, te nehote prevzame. Hrup in gneča, hiter tempo življenja in potem sredi vsega zeleni biser Central Park, kjer se čas zaustavi. New York je za turiste izredno prijazno mesto – podzemna je poceni, hitra in pripelje te praktično povsod. Oglejte si slikoviti Times Square, odpočijte si v Central Parku, sprehodite se po avenijah in ne pozabite zaviti tudi v China Town. Čisto na jugu vas pričakuje tudi Wall Street, tamle čez pa se nasmiha še Lady Liberty na otoku Liberty. Obiščite Brooklynski most, zavijte čez v Brooklyn in še malo naprej na Coney Island. Tudi znamenitosti na Manhattnu ne manjka – Empire State Building, Metropolitan Museum of Art, Museum of Modern Art – Moma, Rockeffeler Center, Museum of Natural History z okostjem dinozavra,… in še in še….).

Glede namestitve priporočava, da niste preveč izbirčni. Cene hotelskih sob so lahko namreč precej visoke. Tukaj preverite aktualne cene nastanitev.

 

Tako, upava, da sva te navdihnila za kakšen izlet na lepše. Kje bi najraje preživel/a prihajajoče počitnice? Zaupaj nama v komentarju spodaj 😉

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.